Drugi sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije – ’Mladenci’, biće održan 22. i 23. marta u Zrenjaninu u halama sportova ’Medison’ i ’Kristalnoj dvorani’.

Pod Generalnim pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Sajam će svečano biti otvoren u petak 22. marta u 12 časova. Sajam simbolično nosi naziv „Mladenci“ jer se veruje da mladi mogu da pomognu oporavak sela i opstanak Srbije.

Ovogodišnja sajamska smotra biće i u znaku simpozijuma u organizaciji Akademijskog odbora za selo SANU. Centralni tematski skup biće okrugli sto „Perspektive razvoja voćarstva u Srbiji“, koji će početi u petak 22. marta u 10 časova. O ovoj aktuelnoj temi govoriće i prof. dr Zoran Keserović.

O zadrugarstvu u Sloveniji u okviru teme „Iskustva zemljoradničkog organizovanja u Sloveniji“ govoriće Marjan Janžeković iz Zemljoradničke zadruge „Ptuj“.

Promovisanje opsežnog projekta uvođenja novog predmeta „Zemljoradničko zadrugarstvo“ u redovan nastavni program četvrtih razreda poljoprivrednih škola usmereno je na susretanje učenika poljoprivrednih škola Srbije. Organizatori su najavili da će gosti u gradu na Begeju biti i učenici iz poljoprivrednih škola iz Prištine (Leska), Aleksandrovca, Rekovca, Požarevca, Svilajnca, Valjeva, Šapca, Smedereva, Obrenovca i gotovo svih stručnih škola iz Vojvodine. Učenici će se predstaviti preko svojih novoformiranih učeničkih zadruga kao pravnih lica.

U okviru sajma, na okruglom stolu, Jelena Drobnjak iz Privredne komore Vojvodine govoriće na temu „Šta ne znamo o zajedničkoj poljoprivrednoj proizvodnji u EU“.

O IPARD fondovima, investicionim merama, podsticajima i konkursima govoriće predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika Novi Sad organizuje tribinu „Mladi preduzetnik u poljoprivredi“, a stručnjaci Poljoprivredne savetodavne službe Zrenjanin govoriće u okviru tematskih predavanja.

Drugog dana Sajma, u subotu 23. marta, između ostalog, u okviru okruglog stola govoriće se na temu „Zemljoradničke zadruge pokretači razvoja sela“, a na tribini i o pčelarstvu.

U hali „Medison“ predstaviće se turističke manifestacije „Kobasicijada“ Turija, „Slaninijada“ Kačarevo, „Kulen“ Bački Petrovac, „Dani šljive“ Osečina, „Župska berba“ Aleksandrovac, „Pršutijada“ Mačkat Zlatibor, „Vršačka šunka“ Vršac, „Belmuž sir“ Svrljig…

Izlagači će predstaviti sopstvene proizvode i artikle dok će biti upriličene degustacije prehrambenih proizvoda, uz celodnevni kulturno umetnički program. Sajam će biti i prodajnog karaktera.

Sajam „Mladenci“ podržali su Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Republike Srbije, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, dok su pokretači Udruženje „Mladenci“ Zrenjanin, AID “Agrar pres“ Zrenjanin, Asocijacija za razvoj Bagljaš, SUMP – Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika Novi Sad. Prijatelji sajma su Kompanija „Gomeks“ i OTP Banka.

Ulaz na Sajam je besplatan, a otvoren je od 10 do 18 časova.

Izvor: Poljoprivrednik

Foto: Free Images, Pixabay