Savez pčelarskih udruženja Makedonije ’Pčela Skopje’, učlanio se u SPOS, objavljeno je na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Svi zainteresovani pčelari Makedonije moći će preko svog Saveza da se učlane u SPOS i primaju časopis „Srpski pčelar“. Interesovanje pčelara je veliko, te sada imaju priliku da jeftinije dođu do časopisa nego da se pojedinačno pretplaćuju, a pored toga biće članovi SPOS-a, što znači da će imati brojna prava koja kao obični pretplatnici nemaju (besplatan ulaz na Državni pčelarski sajam u Beogradu, šifru za pristup zaštićenim delovima sajta SPOS-a, veliki zidni kalendar…).

Jedini uslov da cena bude znatno niža od redovne pretplate, jeste da se časopis isporučuje na jednu adresu, a da pčelari sami organizuju preuzimanje, ili da se dogovore sa svojim Savezom, te da doplate za internu poštarinu u Makedoniji, kako bi časopis dobijali na kućnu adresu.

Po Statutu SPOS-a, društva pčelara iz inostranstva, sa svojim članovima mogu postati članovi SPOS-a, pošto je SPOS praktično međunarodna organizacija.

Potrebno je da društva pčelara kontaktiraju SPOS i zatraže potrebnu dokumentaciju za učlanjenje, na telefone 011/61-28-071, 060/444-02-87, 060/444-01-21, 060/444-01-24 ili mejl spos.rs@gmail.com i spos.kancelarija@gmail.com.

Članarina za SPOS je 19,58 evra po pčelaru, bez časopisa „Srpski pčelar“.

Za pčelare iz država regiona (ista poštarina) koji žele da istovremeno budu članovi SPOS-a sa primanjem časopisa „Srpski pčelar“ na kućnu adresu (zbog povećanih troškova poštarine), njihovo matično društvo pčelara dužno je da uplati ukupnu članarinu u visini od 53,30 evra. Porodični član uplaćuje članarinu od 5,7 evra, po istom principu kao u Srbiji. Sredstva članarine mogu da se prenose SPOS-u isključivo sa računa društva pčelara iz inostranstva koje je član SPOS-a na devizni račun SPOS-a, s tim što proviziju za prenos sredstava SPOS-u plaća društvo pčelara član SPOS-a.

Članovi iz inostranstva imaju sva prava kao pčelari iz Srbije – imaju delegata na Skupštini SPOS-a, pravo na priznanja SPOS-a, besplatne oglase pojedinaca pčelara na sajtu SPOS-a i isticanje aktivnosti društava na sajtu SPOS-a, učešće na Državnom pčelarskom sajmu u Beogradu po povlašćenim uslovima kao i za članove SPOS-a iz Srbije, odnosno, bez plaćanja ulaznice – besplatno, popust na oglašavanje u časopisu „Srpski pčelar“ pod uslovima kao u Srbiji, pravo na tegle SPOS-a…

Izvor: SPOS

Foto: Pixabay