U prostorijama Udruženja pčelara ’Avram Maksimović’ u Somboru simboličnim uključivanjem prekidača gradonačelnica Dušanka Golubović svečano je pustila u rad liniju za preradu pčelinjeg voska, odnosno, izradu voštanih satnih osnova.

Gradonačelnica Sombora, puštajući u rad liniju za preradu pčelinjeg voska, istakla je da je reč o subvencijama grada Sombora za razvoj pčelarstva.

– Reč je o merama koje smo utvrdili još 2019. godine, a tada je i organizovan konkurs za dodelu ove subvencije. Konkurs je podrazumevao prijavu udruženja pčelara za nabavku ove opreme čija je vrednost 1.600.000,00 dinara i koja je za sve njih kao članove udruženja izuzetno korisna u smislu da se obezbeđuje prerada voska za proizvodnju satnih osnova koje su za njih od značaja za dalje obavljanje njihovih delatnosti – kazala je Dušanka Golubović.

Ukupan iznos utrošenih sredstava je 1.610.240,00 dinara, a liniju za izradu satnih osnova je isporučila i instalirala firma „Pčelar“ doo Vršac.

Cilj Konkursa koji je raspisao grad Sombor je stvaranje uslova i mogućnosti za rast poljoprivredne proizvodnje, unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava organizovanih u udruženja, unapređenje kvaliteta proizvodnje i modernizacija iste, kao i jačanje tehničkih kapaciteta i dostizanje standarda moderne proizvodnje u pčelarstvu.

Domaćin, Milorad Mastilović, predsednik Udruženja pčelara „Avram Maksimović“ je gostima prezentovao rad linije ističući njen značaj za pčelare, jer na satnim osnovama pčele izgrađuju saće u kome izvode svoje potomstvo, a koje takođe služi za skladištenje meda. Ovom prilikom Udruženje pčelara uručilo je Povelju zahvalnosti gradonačelnici Sombora Dušanki Golubović.

Simboličnom puštanju u rad linije za preradu pčelinjeg voska prisustvovali su i zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, član Gradskog veća za oblast poljoprivrede Darko Radulović, načelnik Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Vladimir Katanić i Predrag Kucurski iz Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Foto: sombor.rs