U Somboru kasni setva na 65.000 hektara, ali to ne brine ratare

11

Ovog proleća u Somboru će biti zasejano više od 65.000 hektara, najviše kukuruzom. Setva kasni, ali poljoprivrednici kažu da će uslovi za setvu biti dobri zbog dovoljno vlage u zemljištu.

Dragan Dušanić, poljoprivrednik iz salaša Bukovac prve tople dane bez padavina koristi za pripremu zemljišta za setvu. Kaže, u ovo vreme prošle godine kukuruz je već bio posejan, ali ga to što će ove godine setva krenuti posle desetog aprila ne zabrinjava mnogo.

– Ovo će biti idealno, jer ima dovoljno vlage u zemljištu i sada je važno sačuvati je. Znači, ne moramo da očekujemo neke veće padavine da bi bilo dovoljno kapilarne vlage za nicanje. Od pet do 10 centimetara treba da bude prvi rastresiti sloj zemljišta, dublji slojevi treba da budu blago nabijeni da bi valaga ostajala gde jeste, a da ipak koren biljke može da prodre dole – kaže Dragan.

Zbog kašnjenja setve nije zabrinut ni Jovica Lazić. Kaže, moglo bi se reći da su ovo idealni uslovi za pripremu zemljišta i setvu.

– Kasniće setva oko sedam dana, a možda će ispasti i bolje, jer prošle godine samo imali raniju setvu, ali je onda došlo zahlađenje sa padavinama pa su usevi stajali i nije nicanje bilo najbolje. Najvažnije je sada da otopli – kaže Jovica.

– Sa sejačicama ćemo u njive ući posle 13,14. aprila, jer po prognozi temperature će ići gore tako da će posle desetog aprila temperatura zemljišta dostići optimum potreban za setvu, a to je oko 10 stepeni – dodaje Dragan.

Do prvog maja setva će biti završena, a ratari kažu da je za dobar prinos važan preduslov dobra priprema zemljišta koju traže novi hibridi koji se sve više seju na našim njivama.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama