Srbija mora da prekine sa tradicijom trovanja životinja

17

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u sredu, 11. septembra, od 19:30 u ’Novoj Iskri’ u Beogradu (Cara Uroša 18) organizuje događaj pod nazivom ’Protivotrov’.

U oviru događaja premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Stop trovanju grabljivica – bezbedan život za ptice i ljude“, posle čega će biti održana panel diskusija „Znanjem protiv trovanja“.

Problem trovanja životinja sa kojim se Srbija suočava obuhvata namerno podmetanje otrova u svrhu ubijanja neke životinje, kao i nenamerno trovanje usled nestručne i nesavesne upotrebe pesticida u poljoprivredi. Posledice dugogodišnje „tradicije“ trovanja živog sveta u našoj zemlji posebno su drastične po populacije ugroženih vrsta ptica. U periodu od 2000. do 2018. godine Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zabeležilo je 206 slučajeva trovanja ptica u kojima je stradala 2.049 jedinki u okviru 40 vrsta ptica. Najčešće žrtve trovanja su ptice grabljivice koje su jedna od najugroženijih grupa ptica.

– Ako uzmete u obzir da je prvo organizovano trovanje divljih životinja u Srbiji bilo krajem 19. veka, onda budite svesni da se suočavamo sa izuzetno lošom praksom koja je duboko ukorenjena u našu tradiciju da kad nam neka divlja životinja smeta mi je otrujemo – kaže Milica Mišković, koordinatorka projekta oporavka populacije orla krstaša, i dodaje:

– Lošu tradiciju treba menjati. Dok se trudimo da sačuvamo poslednji par orlova krstaša u našoj zemlji paralelno radimo na podizanju svesti o problemu trovanja, jer to je pretnja koja ovu vrstu može istrebiti.

Pretnja po opstanak orla krstaša, ptice koja se nalazi na grbu Srbije i zabrinjavajući podaci o razmerama trovanja bili su povod za nastanak dokumentarnog filma „Stop trovanju grabljivica – bezbedan život za ptice i ljude“.

Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže da će se ova organizacija potruditi da dokumentarac posle srede stigne do velikog broja ljudi, i da se nada da će doprineti poromeni svesti i ponašanja pojedinaca koji nanose veliku štetu prirodi.

– Ne možemo da ćutimo dok oko nas pojedinci bacaju zatrovane mamce furadanom čija doza od 0,5 mg može da usmrti 21 čoveka, a za to vreme državne institucije ne mogu da se dogovore u čijoj nadležnosti je ovaj problem. Sve upućuje na to da se nalazimo u ozbiljnom problemu – dodaje Ružić.

Na panelu „Znanjem protiv trovanja“ govoriće Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milica Mišković, koordinatorka projekta PannonEagle LIFE i istraživački novinar Dragan Gmizić, autor dokumentarnog filma.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


reklama