Srbija u 2019. po količini izvoza višanja prva u svetu, ali ne i po zaradi

13

Srbija je u 2019. godini izvezla 14.252 tone višanja, što je najveća količina u svetskoj trgovini. Mađarska je prodala 10.322 tone, Poljska 5.210 tona, pa slede SAD sa 3.176 tona.

Ipak, Srbija je imala tek četvrtu vrednost izvoza, posle SAD, Kanade i Mađarske, jer prve dve prodaju višnje po 10 puta većoj ceni, Mađarska za oko 50% većoj, a prosečna izvozna cena iz Srbije bila je oko 70 dinara po kilogramu (570 evra po toni).

Osim Mađarske, od zemalja sa kojima se graničimo višnje se izvoze i iz Hrvatske i Bugarske, ali po mnogo manjim vrednostima i količinama.

Srbija je bila u mogućnosti da proda najveću količinu višanja zahvaljujući izvozu u Rusiju koji je od 2012. godine povećan 6,2 puta. U vreme poljoprivrednog popisa, tri petine vrednosti izvoza išlo je u Nemačku, ali je od tada vrednost smanjena za dve petine. Višnje se izvoze još u BiH, Austriju, Mađarsku, Italiju i Rumuniju i još u pet zemalja za manje od 100.000 evra po zemlji.

Najveći deo pod višnjama, u vreme poljoprivrednog popisa, nalazio se u Južnoj i Istočnoj Srbiji (70%), zatim u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (13,8%), Vojvodini (11%) a najmanje u Beogradu (5,3%).

Toplička, nišavska i jablanička oblast proizvode višnju na više od polovine ukupnih površina, a četvrta je zaječarska oblast, pa slede oblasti u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji i u Vojvodini.

Prokuplje, Merošina, Leskovac i Knjaževac čine gotovo polovinu svih površina, a posle njih slede Šabac, Grocka, Smederevska Palanka i Inđija.

Kaluđerica u opštini Grocka imala je najveće površine pod višnjama ispred Novog Karlovca u opštini Inđija. Vučje u Leskovcu je treće, Rivica u opštini Irig četvrta, a Resinac u opštini Prokuplje na petom mestu.

Prema podacima RZS, u 2019. godini je proizvedeno 97.000 tona višanja i rod je bio smanjen za četvrtinu u odnosu na 2018.

Prema statistikama FAO, višnje su bile na 18. mestu prema vrednosti proizvodnje u Srbiji sa 128 miliona dolara, iza paradajza (132 miliona dolara), a ispred malina (127 miliona dolara).

Prema istom izvoru, Srbija je bila šesti proizvođač višanja u svetu, iza Rusije, Ukrajine, Poljske, Turske i SAD. Rusija je, uprkos činjenici da je najveći proizvođač višanja u svetu, direktno pomogla proizvodnji višanja u Srbiji kroz uvoz iz naše zemlje.

Izvor: makroekonomija.org

Foto: Pixabay, Facebook


reklama