Srbija ima veliki potencijal za zelene tehnologije

18

Srbija je zemlja koja ima veliki potencijal za razvoj zelenih tehnologija, alternativnih izvora energije i održive proizvodnje, zaključak je posete švedskih stručnjaka platforme ’Swedish Cleantech’ Zrenjaninu.

Platforma okuplja švedske kompanije koje se bave razvojem, komercijalizacijom i izvozom švedske zelene tehnologije.

– Mi već sarađujemo sa Zrenjaninom i zato smo danas ovde u potrazi za partnerima. Koncept ’eko sela’ nudi visokotehnološka rešenja za razvoj ruralnih područja. Cilj nije samo izgradnja sistema, već i obuka stanovništva u selu. Namera je da sela imaju pijaću vodu, izgrađen sistem za otpadne vode i da koriste obnovljive izvore energije – rekao je Per-Ulof Halberg, koji je u švedskoj kompaniji ’Gästrike Återvinnare’ zadužen za poslove sa inostranstvom.

On je dodao da su u potrazi za opštinom u kojoj će razviti pilot-projekat ’eko sela’ koji podrazumeva da se i stanovništvo uključi, a da, sa druge strane, zajedno učestvuju u rešavanju problema.

– Ukoliko bi taj pilot-projekat uspeo, namera je da to primenimo i na druga sela – kazao je Halberg.

Švedska podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji naročito u oblasti zaštite životne sredine.

– Ambasada omogućava umrežavanje švedskih i srpskih kompanija u oblasti održive proizvodnje, kako kroz projekte koje finansira SIDA, tako i kroz povezivanje radi razvoja zelenih tehnologija – rekao je Mladen Prodanović, koordinator za trgovinu i promociju u ambasadi Švedske u Beogradu.

Predsednik švedske Nacionalne asocijacije kompanija iz oblasti životne sredine ASSET, koja okuplja 1.500 švedskih kompanija, Anderš Sundval naglasio je da u Švedskoj postoji platforma ’pametnih gradova’ (Smart City Sweden).

– Možda nismo najbolji u biznisu, ali u Švedskoj imamo kulturu inženjerstva. Naša je uloga da radimo na umrežavanju u oblasti zaštite životne sredine, a naročito smo usmereni na rešavanje problema otpadnih voda, što i jeste problem Zrenjanina – rekao je on i dodao da upravo zbog toga vidi veliki potencijal za saradnju.

Zrenjanin je posetio i Ahmet Basesi, predstavnik kompanije Vermingrom koja se bavi kompostiranjem, a koji je predstavio mogućnosti saradnje u oblasti kompostiranja sa Srbijom i regionom i naglasio prednosti i važnost organskog kompostiranja.


reklama