Najtraženiji proizvodi u Srbiji u vreme epidemije koronavirusa su brašno, šećer, sapun, ali i toalet—papir, saopšteno je iz kompanije GfK koja se bavi istraživanjem tržišta.

Na listi najtraženijih proizvoda u protekle tri nedelje našli su se i smrznuto povrće, konzervirana tuna, jaja, testenine, smrznuto pecivo i jestivo ulje.

U istraživanju je analizirano 32 miliona kupovina obavljenih u periodu od 24. februara do 15. marta, kad su domaćinstva potrošila dve milijarde dinara.

Vodeći trgovinski lanci u Srbiji povećali su svoja tržišna učešća u ove tri nedelje, uz rast potrošnje domaćinstava od 20 odsto.

Kupci su najviše novca trošili u hipermarketima, diskontnim lancima i supermarketima, dok male lokalne radnje i pijace nisu zabeležile značajniji porast, tako da je njihovo tržišno učešće u tom periodu opalo.

Istraživanje GfK-a je pokazalo i da se učešće artikala kupljenih na promociji umanjilo, kao i da mlađa domaćinstva i ona sa većom kupovnom moći nisu pribegavala kupovinama zaliha ni približno onoliko koliko su to činila starija domaćinstva, kao i ona sa manjom kupovnom moći.

Kupci iz Beograda i Vojvodine su nešto više trošili na zalihe, nego domaćinstva u Istočnoj i Južnoj Srbiji.

Tokom anketiranja domaćinstava pokazalo se da je 26 odsto njih reklo da je veoma zabrinuto zbog epidemije koronavirusa.

Što se Rusije tiče, tamo je situacija malo drugačija.

Prodaja u najvećim trgovinskim lancima u Rusije u periodu od 6. do 15. marta povećana je za jedan i po put u poređenju sa prethodnom nedeljom, saopštili su analitičari agencije „Nilsen“, koji su proučavali dinamiku prodaje od kad je počelo da se šuška da bi i u Rusiji mogao biti uveden karantin zbog virusa korona.

Rusi su, prema istraživanjima agencije, samo u periodu novogodišnjih i božićnih praznika kupovali više nego sada.

Najviše se kupuje heljda – njena prodaja je skočila za 66 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i šećer (povećana kupovina za 56 odsto).

Povećana je prodaja i alkohola u poređenju sa ranijim periodom – sa 7 na 15 odsto. Potražnja za pivom i votkom je porasla za 15, odnosno 10 odsto.

Foto: Pixabay, Free Images