Na usevima kukuruza u Republici Srpskoj došlo je do štete koju su uzrokovali nedavno olujno nevreme, grad, ali i sve intenzivniji napadi kukuruzne zlatice i plamenca, a poljoprivrednici je na pojedinim područjima ’golim okom’ procenjuju na oko 50 odsto.

Ljubo Maletić, poljoprivrednik iz Semberije i predsednik Udruženja poljoprivrednika RS, rekao je da je nevreme na području Semberije povaljalo kukuruz, tako da će šteta biti velika.

– U više navrata u Semberiji je bilo oluje. Šteta je velika, posebno na kukuruzu, koji je polomljen i pokidan, tako da je stanje teško. Mi poljoprivrednici od oka procenjujemo da zasad štete ima oko 50 odsto, ako se ne popravi stanje, a nadamo se da će se popraviti i da neće biti više nevremena – rekao je Maletić.

On ističe da je i u drugim delovima RS stanje slično, jer je u pojedinim mestima bilo i grada, ali i poplava.

Maletić ističe da na području Semberije nije bilo napada kukuruzne zlatice i plamenca, tako da se na to i ne mogu požaliti. Međutim, iz prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, istakli su da su nepovoljne vremenske prilike na ovom području pogodovale razvoju štetočina u usevima kukuruza, pa je i evidentiran intenzivniji napad kukuruzne zlatice i plamenca.

– Ukoliko je primećeno prisustvo ovih štetočina, poljoprivrednici nakon žetve treba da uklone žetvene ostatke i duboko uzoru parcele. Na parcelama gde je prisutna kukuruzna zlatica, kukuruz ne treba sejati tri godine – rekao je Danijel Egić, rukovodilac prijedorske kancelarije Resora.

On je dodao da hemijske mere zaštite u našim uslovima skoro da nisu moguće, s obzirom na to da su stabljike kukuruza visoke, što zahteva posebne skupe prskalice za primenu sredstava za zaštitu.

Egić je za Srnu naglasio da je na području prijedorske regije prisustvo kukuruzne zlatice evidentirano pre četiri godine, te da ekonomska šteta od ove štetočine može biti i do 50 odsto.

Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da je u Posavini na parcelama mnogo štete na kukuruzu od grada, te je mnogo polomljenih stabljika od poslednje oluje.

– Zasad nemam izveštaj da je na terenu bilo napada plamenca i kukuruzne zlatice, međutim moramo imati u vidu da su plamenac i kukuruzna zlatica pratioci kukuruza gajenog u monokulturi, te je kod nas to postala svakodnevica. Sigurno je da ćemo imati zabeleženih i ovakvih situacija i to ćemo videti u narednih sedam dana, kolika će biti srazmera napada, ali da ih ima, ima ih – rekao je Marinković.

On ističe da je još rano govoriti o proceni štete u procentima, ali da štete svakako ima, te da je gotovo svaka parcela pretrpela štetu od bar 10-20 odsto zbog oluje.

Marinković je dodao da je takođe rano govoriti o poskupljenju i da se može raditi samo o nagađanjima, ali je činjenica da je kukuruz imao loše uslove.

Izvo: SRNA, nezavine.com

Foto: Free Images