Stočari u iščekivanju nastavka interventnog otkupa junadi

13

Predstavnik Udruženja Agroprofit dobio je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede informaciju da će iduće nedelje Vlada razmotriti predlog Direkcije za robne rezerve o produžetku razmene merkantilnog kukuruza za živu junad, iako još nije pripremljena sva saglasnost.

Upravni odbor Udruženja, koje je iniciralo ovu razmenu 16. maja, obavestio je članove Proizvodne grupe tovljača da je od strane ovog udruženja urađeno sve za nastavak još pre 21 dan, kad je upućen zahtev Robnim rezervama.

Upravni odbor smatra da je nezadovoljstvo farmera opravdano zbog otegnute procedure. Utvrđivanje krivice čime je omalovažen zaključak Vlade od 22. avgusta o ovoj razmeni za stočare nije ključno pitanje i Upravni odbor se do kraja celog posla neće baviti nikakvim prozivkama i saopštenjima.

Sada je najvažnije da se zahtev farmera i formalno uvaži objavljivanjem nastavka razmene sa još 11.000 tona kukuruza. U razmeni su stočari prepoznali podršku države i Proizvodna grupa ima evidentirano za razmenu oko 800 grla – uglavnom teže junadi. Za ovu vrstu trgovine javili su se stočari iz cele Srbije, a na prethodnoj razmeni ostvarena je dobra saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede, Robnim rezervama i Upravom za veterinu.

Farmeri su očekivali produženje razmene još pre dve nedelje, a to se nije dogodilo jer Ministarstvo finansija nije stiglo da dostavi pismenu saglasnost, koja nije stigla u Robne rezerve, ocenio je Upravni odbor.

Zorica Anđelković, direktor Direkcije za robne rezerve, poručila je Udruženju da će se razmena sigurno nastaviti i da će oni učiniti sve da razmena bude efikasna i korisna za stočare. Biće ostavljeno dovoljno vremena za prijavljivanje i razmenu.

Upravni odbor poručuje gazdinstvima da ne vade dokumenta za ovaj aranžman dok se ne donese odluka o razmeni. S obzirom da se u celom postupku ne utvrđuje ništa novo, izuzev datuma, zaista je neshvatljivo da se ceo proces produži. U tom čekanju porastao je i broj prijavljene junadi.

Mladen Popov iz Ostojićeva, kao i stočari iz Ade, Padeja, Utrina, Sente i drugih mesta tvrde da bolju ponudu za prodaju junadi od razmene nemaju i da svoju robu neće prodati po „sramnim cenama” raznim trgovcima.

Proizvodna grupa iz okoline Sombora ima na spisku oko 150 grla. Stočari će izgleda čekati raspis za nastavak razmene, a ako u međuvremenu stigne bolja ponuda neće je odbiti. U prethodnoj trgovini sa Robnim rezervama postigli su cenu junadi od 2,17 do 2,33 evra, što je zavisilo od prodajne cene kukuruza.

Izvor: Agroservis

Foto: Pixabay


reklama