Subotica u znaku organskih proizvoda

43

U cilju promocije i razvoja organske proizvodnje u Srbiji, Udruženje TERRA’S i Otvoreni univerzitet Subotica su pre 15 godina ustanovili manifestaciju BIOFEST – Međunarodni festival organskih proizvoda, a ovogodišnje izdanje trajaće do 4. oktobra.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Autonomne pokrajine Vojvodine i Grad Subotica. Podrška je stigla i od Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Organic Control System i Eco Fenix B team.

Jubilarni 15. BIOFEST je mnogo sadržajnijeg programa zahvaljujući projektu Otvorenog univerziteta pod nazivom „Panona net – model upravljanja destinacijom”, gde je akcenat na turizmu. Projekat se realizuje sa Udrugom „Slap“ iz Osijeka preko Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska.

Međutim, glavna tema manifestacije je zadrugarstvo, tim pre što je desetak članova Udruženja TERRA’S iz Subotice, Totova sela, Temerina, Stare Moravice i Ljutova osnovalo 19. juna 2019. godine Zadrugu poljoprivrednih proizvođača organske hrane „Panonija organika“.

Zahvaljujući pre svega GIZ-u, Udruženje TERRA’S organizuje B2B susrete organskih farmera sa distributerima iz naše zemlje i inostranstva, ali će dobiti i kontakte za izvoz na švedsko i nemačko tržište.

Poseban se izdvaja ovogodišnja prodajna izložba organskih proizvoda petnaestak izlagača iz Srbije i Hrvatske. U ponudi će biti sveže voće i povrće, testenina, lekovito bilje, hladno-ceđena ulja, prerađevine od organske konoplje, heljde i suncokreta, linija sportske i veganske hrane, ali i đubrivo – humus i slično. Na jednom od štandova promovisaće se prekogranični projekat Srbija/Mađarska pod nazivom „Plantsvita” u vezi razvoja mikrobioloških proizvoda prilagođenih različitim tipovima zemljišta za ekološku kontrolu štetočina. Izložba će biti organizovana u holu Otvorenog univerziteta Subotica, drugi ulaz, a otvorena je 2. i 3. oktobra od 10 do 18 časova, u petak 4. oktobra do 14 časova.

Jedan od ciljeva BIOFEST-a jeste da se prezentuju prednosti organske hrane i principi pravilne ishrane. Na popularnoj Organik trpezi a’la TERRA’S, učenici Hemijsko-tehnološke škole (prehrambeni tehničari članovi sekcije „Organskom hranom do zdravlja”) predstaviće svoje kulinarske sposobnosti, jela pripremljena od organskih sirovina.

Manifstacija se završava u petak, 4. oktobra, kada će u 11 časova u Eurocinema bioskopu Otvorenog univerziteta Subotica biti prikazan austrijski ekološko- dokumetarni film „Delikatesi korpe za otpadke“, o detaljima putovanja kuvara kroz pet evropskih zemalja gde je jedina stvar na meniju ono što ostali smatraju otpadom.

Foto: Free Images


reklama