Subvencije za nabavku sadnica oraha u Gornjem Milanovcu

55

U okviru aktivnosti Kancelarije za poljoprivredu, u Gornjem Milanovcu održana je prezentacija poljoprivrednih stručnjaka srpsko-turske firme Misbell koja se bavi uvozom i distribucijom laterarnih sorti sadnica oraha.

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogli su da čuju koje su to prednosti gajenja ovih sorti oraha, kao i pogodnosti i uslove pod kojima sadni materijal mogu nabaviti.

Milanovačkim poljoprivrednicima agronomi firme Misbell pojasnili su prednosti gajenja laterarnih sorti oraha, odnosno sorti koje imaju veću rodnost od tradicionalnih. Voćarima ova firma nudi kompletnu pomoć pri podizanju zasada, kao i njegovo praćenje do berbe.

– Laterarne sorte su one gde je sklop gust, pa tako na jedan hektar zasada dolazi oko 300 sadnica oraha To je orah koji mnogo brže ulazi u rodnost, već od 4. ili 5. godine može očekivati rod. Reč je o intenzivnim zasadima gde je neophodan sistem za zalivanje. Mi poslednjih meseci obilazimo opštine, vršimo predavanja i savetujemo svakom ko ima neko parče zemlje da ga zasadi orahom jer je to voćna vrsta koja ne zahteva previše posla i ne čeka se previše na povraćaj uloženog novca. I najvažnije, mi kao firma, kupcima naših sadnica, kasnije nudimo mogućnost otkupa plodova oraha – izjavila je dipl. inž. poljoprivrede Jelena Gogić, predstavnik i predavač firme Misbell D.O.O. iz Beograda.

Iz Misbella kažu da svaki voćar koji sadni materijal nabavi u ovoj firmi, može računati na stručnu pomoć njihovih agronoma. Takođe, prisutni su i turski stručnjaci koji zajedno sa beogradskim kolegama učestvuju u edukaciji voćara. Što se turskog sadnog materijala tiče iz Misbella tvrde da je on u potpunosti odgovarajući za naše klimatsko podneblje, pod uslovom da se primene predložene agrotehničke mere.

– Sadni materijal nastaje na drugačijem klimatskom području iz tog razloga je Turska zemlja koja proizvodi najviše ovih sadnica. Da bi sadni materijal nastao potrebna je blaža mediteranska klima. Što se tiče kasnijih zasada voćnjaka, ovaj orah može da se gaji bilo gde u svetu. Veliki zasadi pod čendlerom već postoje u Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj. Prema tome, priča da ovaj orah klimatski ne može da opstane u Srbiji, apsolutno je daleko od istine – objasnila je Jelena Gogić.

Predavanje u Gornjem Milanovcu deo je redovnih aktivnosti Kancelarije za poljoprivredu koja u zimskom periodu organizuje brojne tribine, savetovanja i prezentacije koje poljoprivrednicima mogu biti od koristi. Ukoliko se odluče za kupovinu sadnica oraha, milanovački voćari mogu računati na bespovratna sredstva lokalne samouprave.

– Danas imamo prezentaciju u okviru voćarske proizvodnje i gajenja oraha. Opština Gornji Milanovac je u budžetu za poljoprivredu koji u 2020. iznosi 55 miliona dinara izdvojiti sredstva za subvenvcionisanje svih grana poljoprivredne proizvodnje. Voćari mogu da računaju na subvencije u iznosu do 60 odsto vrednosti nabavljenog sadnog materijala. Pored toga, subvencionisaćemo voćare koji podižu protivgradne mreže u iznosu od 50 odsto investicije. U istom procentu ćemo subvencionisati i sisteme za navodnjavanje – izjavila je Milka Nedeljković, iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac.

Orah se u svetu gaji na oko 80.000 hektara, dok je u našoj zemlji ova grana voćarske proizvodnje manje zastupljena, ali postoje primeri da su u poslednjih nekoliko godina u Moravičkom okrugu podignuti značajni zasadi pod orahom. Firma Misbell poljoprivrednicima sadnice oraha nudi po ceni od 13 evra po komadu.

Izvor: GM Press

Foto: Free Images


reklama