Sugestije poljoprivrednika ugraditi u budžet i pravilnike

15

U Zrenjaninu je održan radni sastanak u cilju jačanja saradnje lokalnih samouprava i poljoprivrednika, a kojem je prisustvovao i pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

Miroslav Kovačević iz Aleksandrova desetak godina se bavi stočarstvom. U njegovom gazdinstvu tovi se između 60 i 100 junadi godišnje. Trenutno najveći problem u proizvodnji mu predstavlja gubitak i do 400 evra po junetu.

– Ono što je konkretno nas interesovalo jeste kada će da krene izvoz junadi za Tursku, pošto imamo dosta problema u prodaji, ne ide prodaja, cena junadi je dosta niža nego prošle godine, beležimo gubitke i nadamo se da će u dogledno vreme to da krene. Evo mi već 8-9 meseci to isčekujemo – kaže Miroslav.

Bogićević je odgovarao na pitanja proizvođača, predstavnika udruženja i institucija iz oblasti poljoprivrede.

Predlozi, primedbe i sugestije sa ovog i sličnih sastanaka razmatraće se i prilikom kreiranja pravilnika za sledeću godinu.

– Ima mera koje su dobre i koje svake godine rastu i rastu, ali ima i onih koje stagniraju, čak i opadaju. Zato nam trebaju ova mišljenja i sugestije, da ako neka mera koja nije rentabilna sa potrebama poljoprivrednika na terenu, da je ukinemo i napravimo novu po njihovim potrebama – kaže Bogićević.

Preko konkursa ministarstva poljoprivrede u Zrenjanin su tokom prošle godine, u vidu subvencija, stigla sredstva u iznosu od 630 miliona dinara.

– Predlozi su bili konstruktivni, a mi ćemo sada njih sakupiti sve i kroz neki dopis dostaviti ministarstvu, odnosno službi agrarne politike, za kreiranje za narednu godinu – veli Kristina Salapura, direktor PSS Zrenjanin.

Na sastanku u Zrenjaninu najavljeno je i da će poljoprivredni budžet naredne godine biti na nivou prošlogodišnjeg, kao i da će pravilnik biti formiran prema potrebama na terenu.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama