Šumadija ima potencijal za razvoj vinskog turizma

21

Posle Beograda i Novog Sada francuska delegacija na čelu sa Sebastijanom Meranom, gradonačelnikom Sen-Leua-la Foreta, posetila je i Topolu. Tom prilikom Francuzi su se upoznali sa voćarskim i vinogradarskim potencijalom koji Topola nudi, a posebno su bili zainteresovani za razvoj vinskog turizma u Šumadiji.

Tradicija i bogata istorija u proizvodnji vina izdvaja Topolu od ostalih opština, a predeli sa voćnjacima i vinogradima koji se mogu naći na svakom koraku pozicionirali su ovaj kraj koji postaje poznat i van granica naše zemlje kao svojevrsna srpska Toskana. To je i zainteresovalo francusku delegaciju koja je posetila Topolu sa namerom da se u budućnosti ostvari vinska saradnja između dve oblasti.

– Postoji mnogo mogućnosti za saradnju i za povezanost naših krajeva tim pre što je ovo oblast koja podseća mnogo na moju regiju. Ovde kod vas postoje lovišta, poljoprivredna gazdinstava, vinarije i naravno turizam koji treba da zaokruži celu priču i ja se nadam da će i Topola postati vinski turistički centar zbog istorije i tradicije koju ima – kaže Sebastijan Meran, gradonačelnik Sen-Leua-la Foreta.

Vinarija ’PIK Oplenac’ jedna je od najvećih vinarija u Srbiji. Godišnje proizvede i do tri miliona litara vina. Izvozno orijentisana plasira vina na različita svetska tržišta poput ruskog, kineskog, švajcarskog, a uskoro će se njihovi proizvodi naći i u Americi i Kanadi.

– S obzirom da smo izvozno orijentisani i da imamo već ogromne kvote i ugovore za 2018. i 2019. godinu, mi smo prinuđeni da svoje kapacitete širimo. Ideja je da ’PIK Oplenac’ za dve godine proširi svoje kapacitete i poveća na pet miliona litara, a za četiri godine na sedam i po miliona litara koliki je i kapacitet opreme u samoj vinariji. Naša je želja da svaki turista koji dođe u Topolu ne ostane samo na dva, tri sata, nego da ostane na pet do sedam dana i to je ono čemu težimo. Investicije su velike. Do sada je uloženo 13 miliona evra a krajnja investicija dostići će sigurno vrednost do 60 miliona evra – kaže Nenad Antović, direktor vinarije ’PIK Oplenac’.

Vinarija ’PIK Oplenac’ već investira u razvoj vinskog turizma, pa se uporedo sa širenjem kapaciteta i podruma ove vinarije grade i ugostiteljski objekti, kako za domaće, tako i za inostrane turiste.

– Francuske vinarije su našim vinarima uzor. Kraljevska vinarija, zadužbina kralja Petra je rađena na osnovu francuske tehnologije 1931. godine i u to vreme je bila najsavremenija vinarija u Srbiji, a danas je to ’PIK Oplenac’ koja ima najmoderniju opremu. Mi nastavljamo tradiciju saradnje sa Francuskom i u tom smislu nama su Francuzi uzor što se tiče vinarstva, a tek ćemo videti da li ćemo još nešto da ostvarimo u smislu privredne saradnje – ističe Dragan Živanović, predsednik opštine Topola.

Pored proizvodnje vina u planu je i razvoj vinskog turizma za koji su Francuzi posebno zainteresovani. Degustacija vina u karakterističnom ambijentu šumadijskih vinarija može da doprinese razvoju turizma u Šumadiji.

Izvor: RTV

Foto: pik-oplenac.com, Pixabay


reklama