U topličkom kraju sve isplativija proizvodnja i prerada bundeva

40

Ova godina je za većinu poljoprivrednika u topličkom kraju, kažu, jedna od najtežih – zbog vremenskih neprilika i poremećaja na tržištu voća mnogi od njih su pretrpeli velike gubitke, zbog čega neki poljoprivrednici razmišljaju i o gajenju alternativnih kultura koje su sve traženije na tržištu.

Može li tikva da spase poljoprivredna gazdinstva u Toplici, u godini kad od višanja i, svi su izgledi, ni od ostalog voća, nema velike koristi?

Miša Petković iz prokupačkog sela Gornje Stražave, u kome nema domaćinstva bez voća, tvrdi da ova proizvodnja svakako može da obezbedi dodatne prihode, zbog čega je on uporno, već godinama uzgaja na svojim parcelama.

– Najviše prihoda daju semenke i ulje. Posle ceđenja, semenke smo dosušili i napravili tikvino brašno – objašnjava Petković.

Njegovo vraćanje tikava i bundeva na njivu, za sada, slede malobrojni proizvođači u ovom delu Srbije. Jedan od njih, poznati pčelar Jugoslav Momčilović iz Grudaša, koji tikvu golicu gaji na pola hektara, kaže da se nije pokajao.

– Može da bude idealna zamena za neke voćarske kulture, jer to jeste ratarska i povrtarska kultura, ali može da da odličan prinos. Golih semenki može da može da bude negde oko 500 do 1.000 kilograma, sve zavisi od godine.

Oni koji se odluče za ovu proizvodnju, već u narednoj proizvodnoj godini imaće više informacija o novim sortama, zahvaljujući svojevrsnom oglednom polju, na kome rastu neke od vodećih evropskih sorti.

– Ovde imamo devet vrsti bundeva, odnosno, kako ih mi zovemo pečenki, i imamo jednu vrstu, tikvu golicu – kaže Petković.

Da se ovde osim proizvodnje sve ozbiljnije razmišlja o preradi, potvrdila nam je i savetodavac Duška Petrović, koja je uključena u pripremu projekta za konkurisanje kod države.

– Oni planiraju da konkurišu za liniju hladno ceđenje ulja od semenki tikve i imaju mogućnost da ostvare podsticaj u visini od petnaest miliona – objašnjava Duška Petrović, savetodavac u PSSS Prokuplje.

Zahvaljujući načinu proizvodnje, koji, uz minimalan fizički rad ne iziskuje upotrebu hemije, tikve i bundeve, kao i proizvodi od njih, spadaju u najzdravije namirnice, a njihova cena na tržištu je više nego zadovoljavajuća.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay


reklama