Gostujući u jutarnjem programu ’Probudi se’, inženjer poljoprivrede za fitomedicinu Nenad Ilić i doktor Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, pokušali su da daju odgovor na pitanje ko je kriv za pomor pčela i kako ga zaustaviti.

Živadinović navodi da se godišnje prijavi između 2.000 i 3.000 košnica koje su uništene ili oštećene. Pčelari za to uglavnom krive voćare koji koriste nedozvoljena hemijska sredstva.

– Ogromna je šteta – napominje Živadinović i dodaje da mnogi i ne prijavljuju pretrpljenu štetu, jer smatraju da to nema svrhe, i da neće biti nadoknade.

Ipak, napominje da se rešenje mora pronaći kroz obuku voćara. Ističe i da bi trovanje pčela trebalo proglasiti za krivično delo, jer postojeće kazne izgleda nisu dovoljne.

Ilić, u ime voćara, prihvata deo krivice i napominje da je „bilo kakva primena insekticida u vreme cvetanja neprihvatljiva”.

– Problem je nemarnost proizvođača koji rukuju preparatima koji nisu registrovani. Mora se voditi računa – poručio je Ilić i dodao da bi ukoliko se incekticidi koriste oko perioda cvetanja bilo „ljudski” da voćari obaveste svoje kolege pčelare, kako bi na vreme mogli da sklone pčele i na taj način ih sačuvaju.

On sve voćare podseća da pčele povećavaju prinos voća.

Izvor: Nova TV

Foto: Free Images