U Jablaničkom okrugu prekinuta setva krompira

17

Sneg koji je padao proteklih dana na području Jablaničkog okruga prekinuo je setvu krompira na otvorenom. Master. inž. Jelena Stojiljković iz PSSS Leskovac kaže da je na ovom području planirano da se krompir zaseje na 1.800 – 2.000 ha.

Do sada setva je obavljena na zemljištu lakšeg mehaničkog sasatava, a očekuje se da će se nastaviti narednih dana kad temperature budu više. Poljoprivredni proizvođači, setvu luka u polju uglavnom su završili.

U zaštićenom prostoru u toku je sadnja povrća. S obzirom na to da je bio hladniji period, vlaga je u plastenicima bila povišena pa su proizvođači imali potrebu da ih više zagrevaju i češće provetravaju kako ne bi došlo do pojave botritisa i oštećenja na mladim biljkama usled vlage, što je i bio savet stručnjaka.

Plastenike u kojima su zasađeni krastavac, paprika, paradajz, proizvođači su tokom noći češće zagrevali kako bi sačuvali svoju proizvodnju. Posebno je to važno za krastavac, čija bi berba uskoro trebalo da počne. Poznato je da ova biljka pri povećanoj vlazi odbacuje plodove kao i kad su visoka temperaturna kolebanja, podseća master inž. Jelena Stojiljković.

Iako je sneg pao kad mu nije vreme, dobra strana je što nije bilo suviše hladno, pa na ovom području nije došlo do oštećenja na povrtarskim biljkama.

Savet povrtarima za sadnju koja predstoji jeste da prilikom zalivanja dodaju đubriva sa većim sadržajem fosfora, kako bi ubrzali ukorenjavanje biljaka, stvarajući tako jak koren koji im omogućuje da lakše koriste hranljive materije iz zemljišta.

Izvor: Poljoprivrednik

Foto: Free Images, Pixabay


reklama