U Mrkonjić Gradu potpisani ugovori o podsticaju za pčelare

16

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić potpisala je ugovore o podsticajima u pčelarstvu sa 43 poljoprivrednika, a za te namene je izdvojeno 10.000 KM.

Podsticaji po pčelinjem društvu pčelarima koji imaju od 10 do 50 pčelinjih društava iznosi 8,24 KM.

Aničićeva je posle potpisivanja ugovora rekla novinarima da je ova podrška od velikog značaja za razvoj pčelarstva na području opštine i da se proizvodnja meda širi.

– Mi smo 2015. godine imali 28 korisnika podsticaja, a danas 43, što znači da proizvodnja napreduje. Drago mi je da što smo zajedno sa pčelarima našli način kako da im pomognemo – istakla je Aničićeva.

Ona je dodala da su pčelarima ove godine obezbedili i 4.000 KM za proizvodnju pčelinjih pogača, te će im se i na taj način smanjiti troškovi.

Predsednik Udruženja pčelara „Matičnjak“ Slavko Lukić zahvalio je opštini koja već duže vreme na razne načine podržava članove udruženja što im posebno znači u vremenu kad nema značajnih prinosa meda.

– Mi smo zadovoljni. Udruženje ima 53 člana i 1.150 registrovanih društava, a pčelari koji imaju preko 50 društava imaju podršku i od Ministarstva poljoprivrede – naglasio je Lukić.

Izvor: SRNA

Foto: Free Images


reklama