U RS povećan otkup mleka

17

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopšteno je da je od januara do aprila prikupljeno 6,6 odsto više kravljeg mleka u odnosu na isti period prošle godine.

U saopštenju se navodi da je od januara do aprila u odnosu na isti period lani zabeleženo povećanje proizvodnje maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 73 odsto, kravljeg sira za 23,7 odsto i mleka za piće za 11 odsto, ali i smanjenje proizvodnje pavlake za 2,7 odsto i fermentisanih mlečnih proizvoda za tri odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupne količine kravljeg mleka, prikupljenog od mlekara tokom aprila, veće su za 9,9 odsto u odnosu na prošlogodišnji mesečni prosek.

U odnosu na april prošle godine, količine prikupljenog kravljeg mleka su tokom aprila ove godine veće za 11,6 odsto, navode iz resornog ministarstva.

U aprilu je, u odnosu na mesečni prosek ostvaren lani, zabeleženo povećanje proizvodnje mleka za piće za 40,4 odsto i kravljeg sira za 21,5 odsto.

U istom periodu smanjena je proizvodnja pavlake za 0,1 odsto, fermentisanih mlečnih proizvoda za 4,8 odsto, a maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 12,8 odsto.

U poređenju sa istim mesecom prošle godine, tokom aprila ove godine povećana je proizvodnja maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 44,3 odsto, kravljeg sira za 21,2 odsto i mleka za piće za 20,6 odsto, dok je istovremeno proizvodnja pavlake manja za 0,4 odsto, a fermentisanih mlečnih proizvoda za 5,1 odsto.

Izvor: SRNA


reklama