U Somboru održan 44. Međunarodni sajam peradarstva

51

Sombor je tradicionalno, poslednjeg vikenda u januaru, centar odgoja sitnih životinja, ne samo u Srbiji, Balkanu, nego u čitavom ovom delu Evrope.

Najstarija sajamska manifestacija 44. Međunarodni sajam peradarstva i Državni šampionat sitnih životinja Republike Srbije, kao i prvi memorijal prim. dr Zoran Parčetić – Nona održani su u Gradskoj hali „Mostonga“.

Otvaranju sajma prisustvovali su Nenad Katanić pomoćnik ministra Ministarstva poljoprivrede, Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora, Ljiljana Tica, predsednica Skupštine grada Sombora, Igor Gromilović, predsednik Saveza odgajivača sitnih životinja Srbije i direktor ovog sajma, kao i brojni posetioci – ljubitelji sitnih životinja.

Posetioci sajma su kao i prethodnih godina bili u prilici da vide najkvalitetnije primerke u desetak izložbenih kategorija. Predstavili su se uzgajivači golubova, grlica, kanarinaca, egzota, ptica evropske faune, hibrida, tigrica, papagaja, agarponisa, prepelica i jerebica, kunića.

Prvi put posle desetak godina vraćena je teraristika i akvaristika. Ova peta sekcija osnovana je u čast pokojnog dr Zorana Parčetića. Svi učesnici, kao i svake godine, imali su samo jedan cilj, a to je da budu deo najveće manifestacije ove vrste na Balkanu.

Međunarodni sajam peradarstva u Somboru okupi svake godine nekoliko hiljada posetilaca i izlagača koji provedu tri nezaboravna sajamska dana.

Organizator sajama bilo je Društvo odgajivača sitnih životinja „Sombor1871“, uz podršku grada Sombora.

Foto: saombor.rs


reklama