U topličkom kraju zbog kiše propada rod višnje i šljive

17

Obilne padavine u proteklih mesec dana odložile su najvažnije poljoprivredne radove u Toplici, a značajno će umanjiti i prinose vodećih voćarskih i ratarskih kultura.

Najvažniji i najobimniji posao – berba višanja, kasni skoro dve nedelje i obaviće se u prvoj polovini jula. Slična je situacija i sa žetvom žitarica, koja će krenuti tek posle stabilizacije vremenskih prilika.

Potpuno neuobičajena slika za ovo doba godine u jednom od većih voćarskih centara, prokupačkom selu Babinom Potoku. Otkupne stanice bez ambalaže, obaveštenja od prošle godine, a meštani u strahu da bi svakodnevne padavine mogle dodatno da pogoršaju i inače tešku situaciju uoči berbe.

Zbog obilne i dugotrajne kiše ne može da se uđe u višnjike, žali se Hranislav Mitić. Sluti da će voće ostati neubrano, deo najverovatnije, ili će ga uzeti po nekim neprimerenim cenama.

Velika količina padavina, u poslednjih skoro mesec dana, loše utiče na vodeće voćarske kulture, a naročito na one poput višnje, koja je pred berbom i gde više nema mogućnosti da se deluje zaštitnim sredstvima.

Snežana Jović, savetodavac u PSSS u Prokuplju, primetila je da već pucaju plodovi višnje i stvara se trulež. Ista situacija je i sa šljivom, koja je u punom porastu i još joj je plod zelen.

Pored vremenskih neprilika, voćari bi mogli da se suoče i sa dodatnim problemima zbog istovremenog početka berbe u celoj Srbiji, ali i izuzetno niske cene, koja bi ove godine, prema nezvaničnim informacijama, mogla biti na nivou prošlogodišnjišnjih ili čak i nešto niža.

I ratari će osetiti posledice ovakvih vremenskih prilika.

Radovan Bjelica, savetodavac u PSSS u Prokuplju, upozorava da kiša praćena vetrom ne pogoduje naročito ozimim strnim žitima. Mnogo je poleglih njiva, a to znači da će žetva biti izuzetno otežana.

U topličkom kraju, zbog izlivanja Toplice, Kosanice i Blatašnice, pod vodom je više od hiljadu hektara poljoprivrednog zemljišta. Šteta je, prema rečima stručnjaka, gotovo nesaglediva.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay


reklama