Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministarka trgovine Evroazijske unije Veronika Nikišina usaglasili su u Moskvi konačan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

U toku razgovora između Ljajića i Nikišine rešena su sva sporna pitanja u pregovorima koji traju od 2016. godine.

Ljajić je u izjavi za agenciju Tanjug reakao da je u Moskvi dogovoren moderan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i principima savremene trgovinske prakse.

Pored Rusije, Belorusije i Kazahstana, sa kojima smo do sada imali bilateralne sporazume, novi unificirani sporazum odnosiće se i na Jermeniju i Kirgistan, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, nismo dobili sve što smo hteli, ali ćemo imati više roba na bescarinskom režimu, nego što smo imali do sada.

Na taj način će, kako je objasnio, naši proizvođači moći da izvoze u neograničenim količinama sve vrste voćnih rakija, kao i sve vrste ovčijeg i kozijeg sira.

Pored toga, dobili smo i kvotu od 2.000 tona za izvoz cigareta, kao i kvotu za 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira, precizirao je Ljajić, navodeći da se ostale vrste kravljeg sira već nalaze na bescarinskom režimu.

Pored navedenih, kako je rekao, novi sporazum sadrži i druge elemente, koji će u velikoj meri smanjiti operativne troškove uvoza i izvoza, što će našim proizvođačima omogućiti da budu konkurentni na tržištu Evroazijske unije od preko 180 miliona ljudi.