Uspeh kadarke Vinarije ’Tonković’ na Salonu vina u Mađarskoj

12

Vinarija ’Tonković’, jedina koja se u Srbiji praktično bavi isključivo sortom kadarka, postiže zapažene rezultate na vinskoj manifestaciji „Kadarka Salon Invitation Wine Competition“ koja se već 10 godina održava u Mađarskoj.

Iako je sorta najverovatnije potekla iz okoline Skadarskog jezera, odakle je na svom putu preko Negotinske krajine i Bugarske donesena na sever, Mađari je smatraju svojom, a u Srbiji je nekako ostala van fokusa naših vinogradara i vinara, ne zbog kvaliteta, već zahtevnosti u vinogradu.

Na upravo završenom 10. „Kadarka Salon Invitation Wine Competition“ u Budimpešti predstavljeno je 27 etiketa svih stilova i boja ovog vina, najviše iz regije Kunság, a iz Srbije samo vina iz Vinarije „Tonković“, od kojih je premijum vino „Rapsodija“ 2014 zauzelo drugo mesto u ukupnom plasmanu.

Ovo ocenjivanje radi se po nešto drugačijem sistemu od ostalih, ne ocenjuje se na skali do 20 ili 100 poena, već sudije u panelu daju ocene od 1 do 5, s tima da najniže ocene dobijaju vina koja su im se posebno dopala, tako da je ukupni pobednik etiketa sa najmanje bodova. I ne dodeljuju se medalje, već se proglasi šampion i zvanično pomenu pet najbolje ocenjenih etiketa, gde se ove godine „Rapsodija“ plasirala odmah iza šampiona, ali i prethodne, u konkurenciji čak 55 etiketa, „Rapsodija“ 2013 bila je među prvih pet.

Zbog čega je na Salon poslato vino iz berbe 2014, koja je gotovo svuda u svetu bila među najslabijima u poslednjih nekoliko decenija, Mladen Ćirić, predstavnika Vinarije „Tonković“, kaže da ovo nije klasično nadmetanje, već želja da se očuva interesovanje za sortu kadarka, uživa u tim vinima, pa na kraju i uporede.

– Berba 2014. godine kod nas je uticala samo na količinu roda. On je bio značajno manji, ali je zato kvalitet grožđa bio odličan, kao i vino iz te berbe, a upravo je ona sad na tržištu i nije bilo razloga da šaljemo neku drugu. Jednostavno, interesovalo nas je kako se kotiramo u konkurenciji sa mađarskim kadarkama na njihovom terenu. Pritom, izazvali smo veliko interesovanje domaćina jer su mađarske kadarke uglavnom mlade, puno je roze vina, a naša je jedna od retkih koja je bila i u drvetu. Takođe, za njih je raritet da vino od kadarke bude staro pet i više godina, pa mislim da je krajnji rezultat u potpunosti opravdao ideju i upornost osnivača vinarije Ignacija Tonkovića da se posveti očuvanju ove sorte na našim prostorima – kaže Ćirić.

Inače, za šampiona Salona kadarke 2019 proglašeno je vino „Therapia Kadarka“ 2016 vinarije „Polgár“ iz Vilanjija.

Izvor: vino.rs

Foto: Vinarija Tonković


reklama