Uvozimo ogromne količine svinjskog mesa

10

Za prvih deset meseci ove godine poljoprivreda i prehrambena industrija ostvarile su izvoz vredan 2,61 milijarde dolara, što je 9,1 odsto više u odnosu na isti period lane.

Očekivano je da se  takav trend zadržati do kraja godine, pa ćemo u 2016. imati povećanje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za blizu 10 odsto. Prema rečima Žarka Galetina, direktora Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije ekonomska godina u svim granama agrosektora pokazala se boljom nego prethodna. Zadržala se loša struktura izvoza. Žitarice, voće i povrće u ukupnom izvozu agrarne robe učestvovale su sa oko 46 odsto, dok su sve ostale grane u proizvodnji i preradi, kada je plasman na inostrana tržišta u pitanju zatajile.

Osim toga, imamo paradoksalnu situaciju da je od januara do oktobra 2016. godine u Srbiju uvezeno 15.000 tona svinjskog mesa za više od 37 miliona dolara. Sa druge strane, sa 3 miliona tona kukuruza za izvoz spadamo u deset najvećih izvoznika ove žitarice.

Osvrćući se na prelevmane na sirovo mleko, Galetin je rekao da je, „sudeći po političkoj klimi i s obzirom na to da je u pitanju vrlo rigorozan stav Evropske komisije, koja nije blagonaklona prema ovakvoj vrsti vancarinske zaštite, vrlo verovatno da će prelevmani biti ukinuti“. On smatra da farmerima zaštita realno nije ni potrebna, jer je na svetskom, naročito na evropskom tržištu, došlo do skoka cene mleka.


reklama