U Valjevu očekuju manji rod, ali i veću otkupnu cenu šljiva

33

U Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Valjevo procenjuju da bi ove godine rod šljive mogao biti nešto manji, ali i kvalitetiji, pa bi samim tim i otkupna cena mogla biti veća.

– Na području Kolubarskog okruga, prema statističkim podacima, ima oko 13 hiljada stabala šljive, ali gotovo polovina nije u punoj kondiciji – ocenjuje Jovan Milinković iz PSSS Valjevo.

Ima dosta mladih zasada jer je šljiva tradicionalno voće u valjevskom kraju i poljoprivredni proizvođači se najčešće odlučuju za nju.

– Radom na terenu uspeli smo da ubedimo voćare da moraju da rade punu agrotehniku ako žele dobar rod, a tržište će odrediti cenu. Ona nije ista od godine do godine. Pre dve godine kilogram šljive se otkupljivao za 35 do 40 dinara, a prošle godine dobro je prošao onaj ko je uspeo da je proda za 20 dinara po kilogramu – kaže Milinković.

Obilaskom terena, može se zaključiti da je stanje voća dobro. Ove zime nije bilo jakih mrazeva, može se reći da je za kontinentalno voće koje se gaji u Kolubarskom okrugu ovo bila idelana zima.

– Zasadi su za sada u stanju mirovanja i vegetacija se očekuje u aprilu, jer temperature još uvek nisu takve da izazovu kretanje pupoljaka – napominje Milinković.

Većina poljoprivrednika već je počela rezidbu, sledi zaštita i za nju bi trebalo koristit bakarne preparate u kombinaciji sa uljima kako bi preseci bili zaštićeni. Preporuka voćarima je i da pre cvetanja izvrše đubrenje zasada i to pre svega azotnim đubrivima, kao i da izvrše plitku obradu zemljišta.

Voćarima će i ove godine na raspolaganju biti podsticajna sredstva kako od države, tako i od grada Valjeva. Dosadašnja praksa je pokazala da su svi oni koji su konkurisali, u kratkom roku i dobili sredstva i to je jedan od faktora koji utiče na poljoprivrednike u valjevskom kraju da podižu nove zasade.

Izvor: Agroklub

Foto: Pixabay


reklama