Već je poznata cena šećerne repe za sledeću godinu

187

Šećerna repa je jedina ratarska kultura gde je već ponuđena cena za 2018. godinu – 36 evrocenti po kilogramu plus PDV, što je više nego što su ratari očekivali i motivisaće ih da i dalje uzgajaju ovu kulturu.

U Crepaji kod Kovačice počelo je vađenje šećerne repe na oko tri hiljade hektara. Ratari ističu da će imati istu zaradu kao i prošle godine, iako će rod biti manji, jer je digestija slatkog korena mnogo bolja nego ranijih godina.

Poljoprivrednici u Crepaji strepeli su kakav će rod šećerne repe imati zbog suše, ali već na samom početku vađenja slatkog korena mogu da odahnu, jer je biljka dobro podnela vremenske neprilike.

– Zdrav je koren, nema problema sa truleži, biljka je zdrava i videćemo do kraja kako će biti, tek je počelo vađenje – kaže Marko Ćosić, poljoprivrednik iz Crepaje.

– Nadamo se dobrim prinosima. Za sad, koliko vidimo, i digestija je izuzetno dobra i trebalo bi da bude sve kako smo i planirali – kaže Aleksandar Margan, takođe poljoprivrednik iz Crepaje.

Izmereni nivo šećera u korenu je 18 odsto, a prošle godine je bio od 13 do 16 odsto i zato će ratari uprkos manjem rodu imati dobru zaradu koja iznosi oko dve i po hiljade evra bruto po hektaru.

Šećerna repa je jedina kultura gde je pred oranje već ponuđena cena za 2018. godinu od 36 evrocenti po kilogramu plus PDV, što je više nego što su ratari očekivali i motivisaće ih da je i dalje uzgajaju.

Ratari u Crepaji imaće i zadovoljavajući rod suncokreta od 3,5 do 4 tone po hekatru i sve to trebalo bi da nadoknadi gubitak koji će imati na kukuruzu, gde će rod biti prepolovljen.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay


reklama