Većini zemalja Evropske unije (EU) preti neispunjavanje obaveza o smanjenju emisije zagađajujućih gasova do 2030. godine, upozorila je Evropska komisija u novom izveštaju.

– Poruka u izveštaju je jasna. Svuda u Evropi za mnoge građane preti disanje lošeg vazduha. Efikasne mere su neophodne za smanjenje zagađenja vazduha u mnogim državama EU i to u sektorima poljoprivrede, energetike i saobraćaja – navodi se u tekstu.

Evropska komisija je objavila prvi izveštaj o proceni primene direktive o kvalitetu vazduha od 2020. do 2030. godine. Izveštaj se pozvao na analize nacionalnih programa za kontrolu zagađenja koje su dostavile zemlje članice.

Komisija je prema razmatranju tih analiza zaključila da polovina zemalja EU neće moći da ispuni svoje obaveze o smanjenju zagađujućih gasova, poput izduvnih gasova i sitnih čestica PM2,5.

Posebnu zabrinutost izaziva emisija amonijaka koji se koristi u poljoprivredi, navodi se u izveštaju.

Kako bi se smanjila ta vrsta zagađenja, u maju je predstavljen akcioni plan „Od farme do tanjira“ u cilju smanjenja upotrebe đubriva do 50 odsto do 2030. godine.

Komisija je pokrenula više od 30 postupaka kao upozorenje državama da preduzmu mere u borbi protiv zagađenja vazduha pošto mnoge od njih nisu poštovale ograničenje emisije sitnih čestica.

Foto: Pixabay