Vina iz Srbije na sajmu ’ProWein’

12

Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS), organizuju nastup devet domaćih kompanija na međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića ’ProWein 2019’ koji se održava u Dizeldorfu od 17. do 19. marta.

U okviru nacionalnog štanda Srbije predstaviće se: JIT-Inženjering Agro iz Erdevika, Vinarija Aleksandrović iz Topole, Vinarija Lastar iz Rekovca, Vinarija Zvonko Bogdan iz Subotice, Vino Budimir iz Aleksandrovca, PP Erdevik iz Erdevika, Vinarija Aleksić iz Vranja, Vinarija Temet iz Lozovika i Vinarija Virtus iz Žabara. Kompanije iz Srbije predstaviće svoje proizvode u Paviljonu 15, na nacionalnom štandu površine 42,5 m².

Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i organizuju plasman na nova tržišta, kao i da unaprede postojeće i ostvare nove poslovne kontakte. Učešće srpskih vinarija na jednoj od najuglednijih i najznačajnijih međunarodnih izložbi vina i alkoholnih pića u Evropi i svetu, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu.

„ProWein“ je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi vina i alkoholnih pića u Evropi, na kojoj se susreću distributeri i predstavnici vodećih maloprodajnih lanaca. Sajam godišnje poseti preko 60 hiljada posetilaca iz 133 zemalja, od čega su 94% stučni posetioci.

PKS i RAS drugu godinu za redom organizuju nastup domaćih kompanija.

Na prošlogodišnjem sajmu, bilo je prisutno 6.870 izlagača iz 64 zemlje. Na sajmu su izlagale glavne vinorodne zemlje poput Italije (1.700 izlagača), Francuske (1.550 izlagača), Nemačke (990 izlagača) kao i izlagači iz SAD, Južne Afrike, Argentine, Čilea, Australije i Novog Zelanda. Nacionalni štand Srbije bio je lociran u hali broj 15 među evropskim izlagačima.

Nemačka je jedan od vodećih partnera Republike Srbije u spoljnotrgovinskoj saradnji i jedan od najvećih investitora. Privredna saradnja se odvija se kroz robnu razmenu, bankarsko-finansijsku saradnju, ulaganje stranih partnera, oplemenjavanje, kompenzacione poslove, saradnju u oblasti saobraćaja, turizma, prenos visoke tehnologije, promet u slobodnim zonama, edukaciju srpskih stručnjaka, donacije i slično.

Iz Srbije je u Nemačku, u 2018. godini izvezeno je robe u vrednosti od oko 1.942,2 miliona evra (rast od 2,8 odsto) čime je Nemačka, sa učešćem od 11,9 odsto u ukupnom izvozu Srbije, dospela na 2. mesto liste zemalja u koje Srbija izvozi.

Uvoz iz Nemačke iznosio je 2.942,2 miliona evra (rast od 19,9 odsto), prema čemu je Nemačka, sa učešćem od 13,4 odsto u ukupnom uvozu, na 1. mestu liste zemalja iz kojih Srbija uvozi. Najveći uvozni proizvodi Srbije iz Nemačke u 2017. godini su motorna vozila, lekovi, aluminijum i legure aluminijuma, žice od bakra, električni motori snage do 37,5 W, motorna vozila za prevoz robe.

Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann


reklama