Sve više malinara u Topličkom kraju

15

U Topličkom kraju višnja i šljiva decenijama su dominantne voćne vrste, ali je u poslednjih desetak godina i malina sve zastupljenija, naročito u višim, planinskim predelima.

Ova proizvodnja predstavljala je značajan oslonac malobrojnim domaćinstvima, koja poslednjih godina, zbog niske cene, minimalno zarađuju, ali ipak ne odustaju.

Malinari na Pasjači i Belom Kamenu i ove godine, uz dosta napora, pripremili su svoje malinjake za novu proizvodnu godinu. Kažu da kvalitet voća ovde, pre svega zbog agroekoloških uslova u netaknutoj prirodi, nikada nije bio upitan, ali da bi još jedna godina sa lošom cenom, bila pogubna za dalju proizvodnju, ali i za opstanak ovdašnjih stanovnika.

– Donela mi je dosta toga. Međutim, nekako su cene u zadnje vreme loše, tako da, zadnjih godina samo krpimo kraj sa krajem, drugo ništa – kaže Miroljub Dimitrijević, malinar iz Jovinih Livada.

Površine pod malinom rastu iz godine u godinu i sada se već može govoriti o proizvodnji na desetima hektara, zbog koje, naročito tokom berbe i ožive ovi, skoro napušteni predeli.

– Sad po nekoj mojoj gruboj proceni, mislim da ima najmanje pedeset hektara. Ima malo povratka, malina je povratila jedan deo, ali to je delimično – navodi Miroljub Dimitrijević, malinar iz Jovinih Livada, a Novak Dimitrijević dodaje:

– Sve može, samo treba radit i treba imat ko da radi.

Kako bi povećali prinose i smanjili rizike u proizvodnji, a samim tim i nešto zaradili, mnogi proizvođači sve tešnje sarađuju sa poljoprivrednim stručnjacima, čije im je prisustvo više nego dragoceno, zbog primene određenih novina u proizvodnji.

– Na ovom gazdinstvu je odrađena prošle godine agrohemijska analiza zemljišta i proizvođač Miroljub Dimitrijević je po našoj preporuci odradio đubrenje – kaže Milan Tošković, savetodavac u PSSS Prokuplje.

Stručnjaci savetuju i da na ovakvim prostorima, na oko hiljadu metara nadmorske visine, treba razmišljati i o organskoj proizvodnji, ali apeluju i na državu da pomogne oko uređenja puteva i vraćanja izvesnosti, koja poslednjih godina uglavnom izostaje.

Izvor: RTS

Foto: Free Images, Pixabay


reklama