Udruženje malih nezavisnih pivara Srbije se, kao i prethodne godine, predstavlja na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu uz podršku Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a ono što su izneli pred publiku – najbolja zanatska piva iz Srbije, privlače i najveći broj posetilaca Hale 1a Novosadskog sajma.

– Ogroman pomak za nas, male pivare leži u činjenici da su nas prepoznale i institucije što potvrđuje i poziv za učešće na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, uz izlagače organskih proizvoda, proizvoda sa obeležjem georgafskog porekla Srpski kvalitet. Proizvodnja zanatskog piva u Srbiji je mlada industrija, ali udruženje raste – kaže predsednik Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije Dejan Smiljanić.

On kaže da pivari ne kriju da se u ovaj posao ulazi mahom iz ljubavi prema ovom piću.

– Prirodan put u pivarstvu podrazumeva da se pivo strastveno voli, sledeći korak je da se kuva za sebe, a posle nekog vremena se priča širi i polako, faktički iz igre, sve preraste u nešto što postaje posao – priča Smiljanić koji je vlasnik pivare „The Black Turtle“.

Udruženje malih nezavisnih pivara Srbije ima 25 članova. Među nima je i prva mala pivara u bivšoj Jugoslaviji „Kruger&Brent“ koja postoji od 1991. godine.

– Osnivanje pivare bila je ideja mog oca koji je opremu uvezao iz Amerike i započeo s kuvanjem piva. Počeli smo s običnim svetlim pivom, a sada imamo šest vrsta piva – pils, gold fever aromatizovano svetlo pivo, dve vrste crnog piva – porter i staut, pšenično i crveno pivo, koje je poznato širom zemlje – priča Marius Laoj iz ove pivare.

Foto: Free Images