Voćari smatraju da im Uredba o evidenciji izvoznika voća i povrća nanosi štetu

20

Iako je na pragu nova proizvodna sezona, prošlogodišnji rod jabuka, koji se predhodnih godina izvozio u Rusku Federaciju, još uvek je u hladnjačama, rekli su predstavnici voćarskih zadruga iz Vojvodine na sastanku koji je zbog potrebe pronalaženja načina da se ovaj problem reši, održan u Zadružnom savezu Vojvodine.

Predstavnici Složene voćarske zadruge „Složni voćari“ iz Novog Slankamena i ZZ „Slankamenka“ iz istog mesta tvrde da je zbog primene Uredbe o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju značajno smanjen broj izvoznika. Među postojećim nema dovoljno kapaciteta za realizaciju izvoza u skladu sa potrebama zadruga i drugih proizvođača. Ukazano je da procedura izvoza koja je uslovljena Uredbom usporava eksport, a i one količine jabuka koje uspeju da stignu do instranog tržišta realizuju se usporenom dinamikom. Ukoliko se ova situacija hitno ne reši, velike količine jabuka biće uništene zbog isteka roka njihovog čuvanja, ali i potrebe za skladištenjem novog roda. Ovo bi nanelo nenadoknadivu štetu proizvođačima.

Sastanku u ZSV su prisustvovali pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, predsednik Privredne komore Boško Vučurević, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Nedeljko Tica, Radislav Jovanov i Jelena Nestorov Bizonj iz Zadružnog saveza Vojvodine. Predloženo je da se u cilju rešavanja zastoja u izvozu od nadležnih organa hitno traži trajno ili privremeno ukidanje primene Uredbe o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju. Takođe, zatraženo je i da se zemljoradničkim zadrugama pomogne u pronalaženju novih inostranih tržišta u što kraćem roku. Zahtevi su odmah prosleđeni nadležnim institucijama.

Izvor: Poljoprivrednik

Foto: Pixabay


reklama