Vojvodina u akciji suzbijanja ambrozije

13

Porast broja invazivnih vrsta, poput ambrozije, beleži se poslednjih godina u Vojvodini. Zbog toga je Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine, u okviru programa prekogranične saradnje, pokrenuo projekat sa Univerzitetom Džon Von Nojman u Mađarskoj, kako bi pospešio njihovo suzbijanje.

Zakasneli prolećni dani obradovali su sve one koji uživaju u sunčanom i toplijem vremenu. Međutim, za mnoge to znači i početak kijavice, suzenje očiju, golicanje grla, a krivac za to je ambrozija. Ona je jedna od invazivnih vrsta, koje, osim što izazivaju alergiju, ostavljaju i posledice u poljoprivredi. Šta su to invazivne vrste i zašto su opasne?

– Invazivne vrste je praktično čovek uneo nekom svojom delatnošću, da li namerno ili slučajno, one su u nekom stepenu prilagođene uslovima života u datoj sredini i najčešće one mogu da prave velike probleme u prirodnim zajednicama, da budu sposobnije u nekom delu svog životnog ciklusa i one vrste koje su autohtone ili domaće, potiskuju, uništavaju – kaže Predrag Radišić, naučni saradnik Instituta BioSens.

Invazivnih biljnih vrsta najviše ima u Bačkoj, zatim u Sremu, a najmanje u Banatu. Upravo zato projekat koji su započeli Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i fakultet u Mađarskoj za suzbijanje invazivnih vrsta obuhvatiće četiri zaštićena područja u pograničnom regionu.

– Tri na teritoriji Vojvodine i jedan na teritoriji Mađarske. Što se tiče Vojvodine, to su predeo izuzetnih odlika Selevenjske pustare, park prirode Palić i Ludaško jezero, a što se tiče Mađarske to je nacionalni park Kiškunšag u blizini Kečkemeta – kaže Nemanja Erceg, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Stručnjaci sa fakulteta u Mađarskoj mapiraće područja i analizirati koliko je alergena prisutno. U okviru projekta biće nabavljene automatske stanice koje će meriti polen četiri meseca, ove i naredne godine, a zatim će se invazivne vrste i suzbijati. Projekat će trajati 20 meseci.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama