Vojvodina: Obezbeđen novac za uklanjanje divljih deponija

13

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je danas ugovore vredne 11,5 miliona dinara za uklanjanja divljih deponija sa obradivog, poljoprivrednog zemljišta u više opština u Vojvodini, čime će biti oslobođeno oko 17 hektara obradive površine.

Očekuje se da će u osam lokalnih samouprava, koje su potpisale ugovore,  biti uklonjeno oko 20 000 kubika otpada, a oslobođeno obradivo zemljište moći će da se daje u zakup, i tako ostvaruju prihodi.

Osim toga, potpisani su ugovori za dodelu sredstava za opremanje Poljočuvarske službe, čija je vrednost oko 15 miliona dinara, a Pokrajinski sekretarijat će učestvovati sa polovinom sredstava.

Potpisani su i ugovori o dodeli bespovratnih sredstava u vrednosti većoj od 120 miliona dinara za pošumljavanje, melioraciju degradiranih šuma, širenje mreže šumskih puteva i unapređivanje rasadničke proizvodnje, a sredstva su ostvarila preduzeća Vojvodinašume, Nacionalni park Fruška Gora, Institut za nizijsko šumarstvo i drugi.

Sve ovo je učinjeno u naporima Vojvodine da smanji zagađenje, i poveća šumovitost pokrajine. a napravljen je i plan mera za narednu godinu, gde su pozvane lokalne samouprave da se aktivnije uključe u ceo proces.


reklama