Vreme je mresta ribe, pa je od izuzetnog značaja da se sačuva jedno od najvećih prirodnih mrestilišta smuđa, soma, šarana i štuke u Srbiji, koje se nalazi kod Apatina. Ribočuvari svakodnevno nadgledaju teren ovog značajnog mrestilišta rečnih riba kod Apatina, a sa terena nema novih prijava ribokrađe od kada je uvedeno vanredno stanje.

– I u vreme vanrednog stanja aktivno se radi na čuvanju mrestilišta i sprečavanju ribokrađe. Radni nalog koji se svakodnevno izdaje ribočuvarima podrazumeva da se kreću za vreme policijskog časa po terenu, a to znači da je voda zaštićena 24 časa. Ribočuvari uz ovlašćenja mogu da se kreću slobodno i da čuvaju teren koji obilaze svakdonevno. Vanredno je stanje, pa su se za sada i robokradice primirile, svi moraju poštovati ograničeno kretanje, pa verujem da i oni poštuju bar policijski čas – kažu za RTV u ŠG Sombor.

Poslednjih meseci postojao je veliki pritisak na mrestilište, a dežurne ekipe su gotovo svakodnevno donosile mreže. Zaplenjeno je više od 30 mreža, gde je svaka dužine oko tridesetak metara. Zaplenama je sprečena ogromna šteta, jer je za očuvanje ribljeg fonda najznačajniji period mresta ribe.

– Valjda svi čekaju da prođe vanredno stanje i da dođe lepše vreme – komentar je Milana Ćopića iz USR Bucov Apatin.

Izvor: RTV

Foto: Free Images, Facebook