Naći najpogodniju i najisplativiju vrstu povrća ili voća, te široka ponuda za domaće i strano tržište, poslovni su recepti onih koji su se okušali u poduhvatu organske proizvodnje.

Kako da zaradite od proizvodnje organskog voća i povrća i koje su vrste najbolje, ispričali početnici i entuzijasti u ovom poslu na Međunarodnom tradicionalnom festivalu organske i etno hrane i pića, domaće radinosti i folklora u Somboru.

Kako naći isplativ i dobar sortiment i još da bude organski uzgajan svakako je pitanje koje muči sve one koji razmišljaju da se okrenu procesu organske proizvodnje i boljem plasmanu na tržištu. Ana Lučev iz Bečeja bavi se proizvodnjom organskih ulja, a u Sombor je došla da predstavi proizvode od suncokreta, lana i golice bundeve.

– Organska proizvodnja nas zanima, jer smo želeli da se hranimo zdravo, a smatramo i da se kod ljudi treba probuditi svest da više obrate pažnju kakve proizvode kupuju. Mi smo još na početku, tek smo počeli ove godine da proizvodimo naše proizvode i ne mogu da procenim kako će to sve ići sa zaradom, ali ušli smo u priču sa puno entuzijazma i nadamo se najboljem – kaže Ana.

Dejan Kovač iz Bačkog Monoštora je jedini proizvođač kineske urme u Vojvodini. U programu je organske proizvodnje, a za dve godine očekuje sertifikat zbog izvoza, jer su urme od tri do pet puta skuplje na tržištu Evropske unije.

– Jojoba ili kineska urma je idealna za organsku proizvodnju, jer biljka sama po sebi ne traži tretiranja nikakvim hemikalijama, na nju neće ni štetočine, a sve što joj treba je redovno zalivanje – priča Dejan.

Učenici Srednje poljoprivredne škole u Somboru razvijaju organsku proizvodnju i cede sok od neprskanih jabuka.

– Na ekonomiji naše škole uzgajamo jabuke koje se ne prskaju, one se cede i od njih se pravi sok koji u sebi ne sadrži konzervasne. U školi pravimo mnoge domaće proizvode i zahvalni smo našim profesorima i školi na prilici da imamo takvu praksu – ističe Kosana Nikolić, učenica IV razreda Srednje poljoprivredno prehrambena škola u Somboru.

Sa druge strane, sertifikovani proizvođači ističu da bi procedure trebalo pojednostaviti.

– Moje društvo i okolinu hoću da okupim da pređu na organsku hranu. Međutim, kada oni čuju koliko su komplikovane procedure i dužina čekanja papirologije, te kolika je ukupna administracija, čude se – ističe Rade Maljković, sertifikovani organski proizvođač.

Bez pesticida i hemikalija, organska proizvodnja je tek u povoju, još smo daleko od pijaca na kojima bi kupovali isključivo organske proizvode. Stručnjaci tvrde da ako se u velikoj meri hranite organskom hranom, to je najbolji način da nivo toksina u svom organizmu svedete na minimum. Ako već nemate gde da kupite ili su vam proizvodi skupi, pokušajte da gajite ono što volite bar u svojoj bašti.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay, Free Images