Zaštita jabuke od jabukovog smotavca

26

Na području Srbije u toku je berba jabuka, dok se pojedine sorte nalaze u fazi sazrevanja plodova. U pojedinim zasadima registruje se prisustvo položenih jaja i jaja pred piljenje jabukovog smotavca (Carpocapsa pomonella, Cydia pomonella).

U toku je početak piljenja larvi četvrte generacije ove štetočine.

Takođe, u toku je intenzivno piljenje larvi četvrte generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta) koji, u ovom periodu, usled nedostatka primarnog domaćina migrira u zasade jabučastog voća.

Proizvođačima kasnostasnih sorti jabuka, krušaka i dunja preporučuje se vizuelni pregled na prisustvo navedenih štetočina.

U slučaju registrovanja njihovog prisustva preporučuje se primena nekog od insekticida kratke karence: Avaunt 15 EC (indoksakarb) u količini 0,33 – 0,5 l/ha (karenca 7 dana) ili Affirm opti (emamektin-benzoat) u količini 2 kg/ha (karenca 7 dana).

Ukoliko do sada nisu sprovedene hemijske mere zaštite od skladišnih patogena, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida uz obavezno poštovanje karence primenjenih perparata. U zasadima u kojima se uskoro očekuje berba ili je ona u toku ne preporučuju se hemijske mere zaštite.

Izvor: PIS Vojvodina
Foto: Mourad Louadfel, Homemade, Bugwood.org, Howard F. Schwartz, Colorado State University, Bugwood.org


reklama