Zbog mraza, voće u Srbiji najskuplje za poslednjih 15 godina

28

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da je voće u Srbiji ove godine, osim višanja, najskuplje za poslednjih 15 godina, a razlog je što je promrzlo u skoro svim evropskim zemljama, najviše u Istočnoj Evropi.

On je za Betu rekao da je na povećanje cena voća delimično uticala i pandemija virusa COVID-19 jer je zbog sadržaja vitamina koji se preporučuju u borbi protiv te infekcije porasla i tražnja.

– U Srbiji su kajsije izmrzle na 85% površina, ostale su samo u brdskim predelima gde je bilo manje mraza i zato koštaju od 150 do 200 dinara – rekao je Keserović.

On je dodao da se to voće prošle godine prodavalo po ceni od 45 do 60 dinara po kilogramu, a da je lošijeg kvaliteta za proizvodnju rakije koštalo 35 dinara, a ove godine je 60 dinara.

Visoku cenu, prema njegovim rečima imaju i jabuke koje se izvoze po 0,73 evra po kilogramu ili za oko 85 dinara.

Proizvođači jagoda su ovog proleća zarađivali do 25.000 evra po hektaru, zavisno od visine prinosa.

Najskuplja je, kako je rekao, borovnica, kilogram na domaćem tržištu košta od tri do četiri evra, a izvozi se po prosečnoj ceni od 5,5 do šest evra.

– Ove godine se pokazalo da se ulaganja u savremene tehnologije u uzgoju voća isplate jer povećavaju prinose koji proizvođačima donose zaradu i popravljaju životni standard – rekao je Keserović.

Foto: Pixabay


reklama