Zbog nedostatka radnika, u Velikoj Britaniji na poljima propada voće i povrće

30

U Velikoj Britaniji propada oko 100 tona voća zbog nedostatka radne snage, a isto bi moglo da se dogodi i sa povrtarskim kulturama.

Brojni farmeri i vlasnici voćnjaka i povrtnjaka ispričali su novinarima da su morali da ostave neobrano oko 100 tona voća zbog nedostatka radnika, a jedan od razloga za to je neizvesnost u vezi sa Bregzitom.

Prema istraživanju Nacionalne unije farmera (NFU), kriza najgore pogađa voćare, posebno ovogodišnji rod jabuka čija se vrednost procenjuje na 400 miliona funti. Iz NFU kažu da je to dovoljno jabuka da se nahrani 44.000 dece svaki dan tokom jedne godine.

Kako pišu lokalni mediji, nedostatak radne snage, berača i ljudi koji rade na pakovanju, pogađa i sektor povrtarstva, a farmeri su u strahu da bi kriza mogla najviše da pogodi uzgajivače kupusa, kelja, pečuraka, prokelja i karfiola.

Na jugozapadu zemlje, farmeri su morali na poljima da ostave brokoli u vrednosti od 100.000 funti da propadne, dok je u grofoviji Herefordšir, gde nedostaje 100 berača, propalo oko 87.000 paketa maline. U Saseksu je već propalo preko 150 tona zelene salate jer nije imao ko da je bere, dok su uzgajivači pečuraka morali da smanje proizvodnju jer ni oni nemaju dovoljno radne snage.

Zbog takve situacije, u Nacionalnoj uniji farmera izražavaju bojazan da bi veliki trgovinski lanci mogli da dignu ruke od britanskih poljoprivrednika i okrenu se uvozu voća i povrća.

Foto: Pixabay


reklama