Zbog ostataka pesticida, Republika Srpska zabranila uvoz još jedne pošiljke jagoda iz Grčke

4

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz još jedne pošiljke jagoda porijeklom iz Grčke u količini od 2.560 kilograma, jer je laboratorijskom analizom ponovo utvrđeno povećano prisustvo pesticida ’Spinosad’ iznad propisanih vrednosti.

– Pregledom pošiljke prilikom uvoza, inspektor je uzeo uzorak za laboratorijsku analizu, kojom je obuhvaćeno ispitivanje ostataka čak 151 pesticida, gde je samo za jednu aktivnu materiju konstatovano prisustvo iznad maksimalno dozvoljenih količina – potvrđeno je iz Inspektorata.

S obzirom na to da nedozvoljena količina pesticida predstavlja jedan od najvećih rizika kad je reč o ispravnosti voća i povrća i njegovoj bezbednosti za ljudsku upotrebu, nadležni inspektori, kako se dodaje, posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera, koji se intenzivnije uvoze u kraćem periodu.

Za jagode je karakteristično da one imaju kratak period vegetacije od cvetanja do berbe, zbog čega je posebno važno ispoštovati bezbednosne intervale, odnosno karencu. Jagoda je u fazi zrelosti jako osetljiva, plod joj brzo raste i sazreva, a za potrebe transporta često se tretira i protiv izazivača truleži.

S početkom sezone uvoza jagoda, fitosanitarna inspekcija je poseban akcenat stavila upravo na pošiljke jagoda, koje u RS najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske, i koje se u većim količinama uvoze sve do početka sezone domaćih jagode sa otvorenog polja.

Fitosanitarna inspekcija RS je i prošle sedmice zabranila uvoz jedne pošiljke jagoda porijeklom iz Grčke, u količini od oko 4.000 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida.

Izvor: FENA

Foto: Pixabay


reklama