Zlatibor sledeće godine dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

16

Zlatibor će sredinom naredne godine dobiti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što će unaprediti očuvanje životne sredine na toj planini.

Postrojenje se gradi u blizini rečice Obudojevice, a njegov kapacitet odgovara ekvivalentu od 20.000 stanovnika, sa mogućnošću da se poveća za 50 odsto. Vrednost projekta je 4,5 miliona evra. Od toga je opština Čajetina izdvojila tri miliona evra, dok je 1,5 miliona donacija slovenačke vlade preko svoje Agencije za razvoj i međunarodnu saradnju, izjavio je za GZS Rade Jovanović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“.

– Očekujemo da u 2019. to postrojenje krene sa probnim radom, a tokom leta i preuzimanjem na upravljanje od strane JKP i u punom obimu. Oko 90 posto opreme je stiglo i nalazi se u magacinima izvođača radova „Jedinstvo“ iz Užica. Očekujemo da se početkom sledeće godine završi tehnološka zgrada i objekti bazena, kako bi mogla oprema da se montira. Opština Čajetina je opredeljena da štiti svoju životnu sredinu. Zlatibor kao turistička destinacija je bio ugrožen komunalnim otpadnim vodama koje su išle u reku Obudojevicu. Izgradnjom postrojenja zaštitićemo rečicu Obodojevicu, Crni Rzav, čitav sliv reke Drine, tako da se može reći da ima prekogranični značaj – kazao je Jovanović.

Kad je u pitanju kanalizaciona mreža, Zlatibor i Čajetina su pokriveni u potpunosti sa kolektorima i sekundarnom mrežom, istakao je Jovanović i dodao da je planirano proširenje u Sirogojnu i Mačkatu, kako bi i tu bila izgrađena postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. U narednoj godinini JKP „Vodovod Zlatibor“ planira da širi vodovodnu i kanalizacionu mrežu na području Tić polja, Zove i na svim atraktivnim lokacijama za investitore, ali i da menja staru i dotrajalu mrežu kako na Zlatiboru tako i u Čajetini.

– U planu je izgradnja rezervoara od 2.000 kubika iznad Tić polja. Opština Čajetina će raspisati tender i omogućiti korisnicima stabilnost u vodosnabdevanju. U ovom trenutku, ukoliko dođe do kvara na magistralnom cevovodu, meštani i gosti Zlatibora ostaju bez vode nekoliko sati dok se ne uradi popravka. U ovom slučaju imaće vodu sa drugog rezervoara, što obezbeđuje bolju stabilnost u vodosnabdevanju. Više je izvorišta i akumulacija sa kojih meštani opštine Čajetina piju vodu. Zadovoljni smo kvalitetom, ali iz godine u godinu su pravilnici sve strožiji tako da moramo ići u korak sa tim. Opština Čajetina i JKP „Zlatibor“ predviđaju u narednoj godini i investiranje u sanaciju i dogradnju postrojenja Ribnica – rekao je Jovanović.

On je dodao da cene nisu menjane nekoliko godina, ali da će sve ove investicije morati delimično da se investiraju i iz JKP „Zlatibor“, što u pricipu znači i od krajnjih korisnika.

– Videćemo kada postrojenje krene sa probnim radom, koliki su realni troškovi i na osnovu toga ćemo formirati cenu za kanalizaciju. To će naravno biti opterećenje na računima korisnika na Zlatiboru koji su u tom slivu. Naravno, kada se budu izgradila i druga postrojenja u Čajetini, Mačkatu, Sirogojnu onda će i građani koji su na tim sistemima za prečišćavanje imati povećane račune za te troškove – kaže prvi čovek zlatiborskog vodovoda.

Jedan od problema sa kojima se susreće JKP „Vodovod Zlatibor“ je broj zaposlenih, pošto se izgradnjom novih pogona i širenjem mreže, povećava obim posla, ali ne i broj zaposlenih.

– Što se tiče broja zaposlenih, servisiramo sa velikom mukom jer postojeća sistematizacija je jedva dovoljna da podmiri dosadašnje potrebe preduzeća. Sada sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje voda, ali i drugih postrojenja, sigurno je da će nam trebati i stručnog kadra, ali i vodoinstalatera, tesara, bravara, fizičkih radnika. Danas je sistem takav da se procena koliko kome treba radnika donosi na osnovu broj stanovnika koji žive na tom području. Mi imamo oko 15.500 stanovnika, ali ugostimo oko 30.000 posetilaca, kojima moraju da se obezbede i voda i kanalizacija i čist put, što neko nije uzeo u razmatranje. Verujemo da ćemo u narednom periodu uspeti da zasposlimo nove radnike. Imamo i prirodni odliv kadrova, ljudi odlaze u penziju, a mi ne možemo na njihovo mesto nikog da zaposlimo bez odobrenja nadležnog ministarstva, a svedoci smo da se baš nije ažurno što se tiče tih odlučivanja o novozaposlenima – izjavio je Rade Jovanović.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Foto: zlatibor.org.rs, Facebook


reklama