U prostorijama PKB-a u Padinskoj Skeli obeleženo je 50 godina od izlaska prvog broja lista ‘Poljoindustrija’, jednog od najstarijih medija koji se bave tematikom poljoprivrede u Srbiji. 

Prvi broj „Poljoindustrije“ je izašao 27.03.1967., na Dan udruženja novinara Srbije, i simbolično, dan kada su u Beču štampane prve novine na srpskom jeziku. Radnički savet PKB je odlučio da će list izlaziti jednom mesečno, na osam strana, u tiražu od 5.000 primeraka. Prvu redakciju su sačinjavali svi radnici koji su bili raspoloženi da učestvuju, a osnivač, i prvi glavni i odgovorni urednik je bio prof. dr Đura Stevanović.

Od samog nastanka, list je pratio razvoj Kombinata, naučno-istraživački rad, proizvodnju, poslovanje, upravljanje, obrazovanje i stručno usavršavanje, ali i opšte probleme agrara, hrabrije i smelije od mnogih glasila. Dobitnik je mnogih nagrada, poput Prvomajske nagrade, Majskog cveta, Vukovog slova i Velike povelje Udruženja novinara Srbije.

Glavna i odgovorna urednica, Vesna Gajić, za Agro TV kaže da je do sada odštampano više od 65 miliona primeraka lista, a u saradnji sa bibliotekom „Milutin Bojić“ do sada objavljeni brojevi su digitalizovani, pa će uskoro biti dostupni i u on line arhivi sajta PKB.

– „Ja sam ponosna na sve prethodne glavne i odgovorne urednike, na sve novinare koji su stvarali i pisali stranice Poljoindustrije, ponosna sam na ljude koji sada to iznose. Mislim da je sada redakciji Poljoindustrije teže nego nekada. Nekada je PKB bio ogroman, od Triglava, preko crnogorskog primorja, pa do juga Srbije, radilo se svuda, imalo se šta pisati. Hvala Bogu ima i danas, pišemo o proizvodnim rezultatima, setvama i žetvama, pratimo agrarnu politiku i rad Ministarstva, tako da je u Poljoindustriji kao u svakom agrarnom listu, iako smo mesečni – uvek smo aktuelni“, zaključuje Vesna Gajić.

Prilog o proslavi, i nešto više o samom časopisu, čućete u emisiji „Domaćin“, u subotu, 22.04.2017. u 09:00 samo na Agro TV!

Foto: Agro TV