U cilju unapređenja pčelarstva i osnaživanja proizvođača, Grad Zrenjanin je za ovu godinu raspisao konkurs za dodelu sredstava za nabavku pčelinjih društava i košnica.

Ugovore je u Gradskoj kući sa pčelarima potpisao gradonačelnik Čedomir Janjiić, koji je tom prilikom istakao da je za ovu meru agrarnim budžetom izdvojeno četiri miliona dinara.

Potpisani su ugovori sa 40 pčelara, a Janjić je izrazio zadovoljstvo što je i ovoga puta na konkurs prijavljeno gotovo dvostruko više proizvođača, što opravdava realizaciju ovog konkursa i dokazuje da je jedna od najpopularnijih mera u oblasti razvoja agrara.

Obraćajući se medijima, šef odseka za poljoprivredu Stojan Kralj je rekao da Grad Zrenjanin treću godinu zaredom izdvaja značajna sredstva za razvoj pčelarstva.

– Za ovu namenu ove godine je izdvojeno 4 miliona dinara, gde je 40 pčelara ostvarilo pravo za dodelu sredstava za nabavku pčelinjih društava i košnica za pčelarstvo u 2019. godini. Naredna, takođe popularna mera koju sprovodimo već u narednim danima je i subvencionisanje kamata na kratkoročne kredite kod poslovnih banaka, na nabavku obrtnih sredstava za predstojeću jesenju setvu – kazao je Kralj.

Ovom prilikom u ime svih potpisnika ugovora obratila se Danijela Repija, zahvalivši se gradonačelniku i Gradu Zrenjaninu što se kreiraju sve bolji uslovi za poslovanje u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Pčelari koji su ostvarili pravo na dodelu sredstava u iznosu od 100.000 dinara u obavezi su da u narednih pet godina vrate gradu pet košnica koje će dalje biti podeljene malim proizvođačima.

Foto: zrenjanin.rs, Pixabay