Zrenjaninci još uvek čekaju na licitaciju za izdavanje državnog zemljišta

11

Zrenjaninski ratari negoduju zbog kašnjenja u izdavanju državnοg zemljišta u zakup, a licitacija za 2018. biće organizovana, najverovatnije, sledeće godine.

Sedam godina zaredom u najvećoj banatskoj opštini kasni licitacija za zakup državne zemlje, pa će ratari u njive ponovo ući usred zime.

– Upozoravamo nadležne na nedopustivo kašnjenje, ali ne vredi. Proteklih godina licitacija se održavala u decembru. Ovog puta kasni još više i ne znamo kada će biti zakazana – kaže za „Novosti” Dragan Kleut iz Stajićeva, predsednik Asocijacije udruženja poljoprivrednika srednjeg Banata.

On podseća da na državnim oranicama ovde ni prošle jeseni nije bilo setve pšenice, ječma, uljane repice i drugih kultura. Kad dobiju rešenja i uđu u njive, ratari ne mogu da primene odgovarajuće agrotehničke mere.

Asocijacija na čijem čelu je Kleut, a okuplja nekoliko stotina proizvođača iz srednjeg Banata, posebno je zabrinuta zbog dodele državne zemlje velikim investitorima u dugoročan zakup. Zrenjanin je, naime, bezmalo 3.500 hektara državnih oranica na svojoj teritoriji, ustupio trima firmama na 30 godina.

– Te firme ne ispunjavaju uslov da dobiju zemlju, jer nemaju reference za obavljanje poljoprivredne delatnosti koje zakon propisuje. Zato smo pokrenuli spor pred Upravnim sudom – iznosi Kleut.

Nedavno je održana rasprava povodom osporavanja rešenja o ustupanju 900 hektara „Fud planetu“, koji namerava da seje soju i prerađuje je u budućoj fabrici u Zrenjaninu, dok ratari tvrde da soja ne uspeva na banatskoj zemlji. Po njima, sporna je i dodela zemlje „Farmeru 023”, ali i „Tenisu”. Nemačka kompanija, međutim, sama je odložila investiciju u Srbiji i podizanje farme u okolini Zrenjanina. Njoj namenjenih 2.500 hektara državnog zemljišta ponovo će se naći na licitaciji.

Po uplati izlicitiranog zemljišta, shodno važećim propisima, poljoprivrednik mora da čeka još najmanje mesec dana da mu stigne rešenje koje omogućava korišćenje državne njive. Kleut kaže da sada strahuju da im papirologija ne omete i prolećnu setvu.

Za razliku od prethodnih godina, kad su Ministarstvo poljoprivrede i Državna revizorska institucija zamerale lokalnoj samoupravi u Zrenjaninu i kašnjenje u donošenju plana za korišćenje državnog zemljišta, on je za 2018. usvojen u septembru. Kasni, međutim, licitacija, a nagađa se da će ratarima u arendu biti ponuđeno između 13.000 i 14.000 hektara.

Zvaničnog objašnjenja nema, a u Odeljenju za privredu i ruralni razvoj GU Zrenjanin pripreme za objavljivanje licitacije privode se kraju. Tačna površina zemljišta koje će biti ponuđeno znaće se bukvalno na dan javnog nadmetanja. Zbog restitucije, čija rešenja stižu u poslednji čas i mogu da utiču na izdavanje državnog zemljišta, koje bi ovog puta trebalo da obezbedi prihod od 130 miliona dinara.

Za razliku od Zrenjanina, susedne srednjobanatske opštine Novi Bečej, Nova Crnja i Sečanj na vreme su sprovele licitaciju. Ostvarena je prosečna arenda od 208 evra po hektaru. U Žitištu skoro da nema državne zemlje za izdavanje, jer je po pravu prečeg zakupa otišla stočarima i pilićarima.
Izvor: Novosti

Foto: Pixabay, Free Images


reklama