U Župi niko ne želi u vinare

15

Posle 11 godina od formiranja prvog odeljenja vinar – vinogradar u srednjoj školi ’Sveti Trifun’ u Aleksandrovcu, ovaj smer je ukinut jer ne postoji interesovanje učenika za upis.

Škola je, zbog budućih vinara i vinogradara, podigla sedam hektara pod čokotima vinove loze, opremila podrum za preradu vina i laboratoriju. U srcu vinorodne Župe ovo je jedno od najperspektivnijih zanimanja.

Samo se pet učenika prijavilo za upis u prvu godinu smer vinar – vinogradar. Milan i Dragan Ćosić koji su završili ovu školu su na završnoj godini Poljoprivrednog fakulteta.

– Po meni taj smer bi trebao da živi ovde ali sve je manje ljudi zainteresovano – kaže Milan Ćosić iz Vitkova.

– Imamo dobru uvertiru, da kažem, za Poljoprivredni fakulet. Trebalo bi da se pozabave da taj smer opstane – smatra Dragan Ćosić.

U srednjoj školi „Sveti Trifun“ u Aleksandrovcu tvrde da je ovo najperspektivnije zanimanje u župskom kraju gde ima 70 vinarija i dve hiljade hektara pod čokotima vinove loze. Učenika, ipak, nema.

– Škola je uradila mnogo dobru kampanju, čak smo obišli roditelje, bili smo na roditeljsksim sastancima, pričali sa njima, pokazivali naše filmove, dovodili decu u školu, pokazali podrume – navodi Branko Rajičić, direktor srednje škole „Sveti Trifun“ u Aleksandrovcu.

– Perspektiva ove zemlje mora biti poljoprivreda. Znam da su zanimanja tipa elektrotehnike, mašinstva atraktivna, ali područje poljoprivredne proizvodnje i prerade hrane je ove godine u celoj Srbiji podbacila sa upisom. To je pitanje za neku višu instancu – kaže Dejan Mihajlović, profesor vinarstva.

– Mislim da bi trebalo da se radi na tome da se deca zainteresuju, da deca završe tu školu i da ostanu na imanju da se bave vinarenjem – dodaje Mića Minić, vinar iz Tržca.

Od 250 učenika koji su završili ovaj smer, trećina je upisala, a mnogi i završili Poljoprivredni fakultet. Zanimanje vinar – vinogradar, mnogi kažu, očigledno je važan obrazovni profil za dalji razvoj aleksandrevačke Župe.

Izvor: RTS

Foto: svetitrifun.edu.rs


reklama