Žuta malina – novi srpski brend?

25

’Yellow King’ je remotantna sorta žute maline srednje krupnih plodova koja u nižim predelima Srbije na branje stiže oko 15, a u višim oko 25. jula, i sve je traženija na domaćem tržištu, kažu Radovanovići iz ivanjičkog sela Radaljevo.

– Plodovi su pogodni za prodaju u svežem stanju na domaćem tržištu i može se koristiti za zamrzavanje. Ono što je čini različitom od ostalih sorti maline jeste nešto viša cena, a manji troškovi proizvodnje. Berba ove sorte traje dva do tri meseca – kaže Nikola, najstarija glava porodice Radovanović.

Kad je reč o karakteristikama ove sorte žute maline, Nikola dodaje da je odlično tolerantna na bolesti i osetljiva na Botrytis pa se sadnja preporučuje do 1.000 m nadmorske visine.

Prilikom odluke u vezi s podizanjem zasada žute maline , proizvođačima se savetuje da se opredele za sertifikovani sadni materijal koji će im, pored kvaliteta i visokog prinosa, omogućiti da iskoriste subvencije resornog Ministarstva – kaže Zoran Radovanović, vlasnik firme „Floriva“.

– Moja preporuka je da proizvođači pre zasnivanja zasada žute maline osiguraju tržište. Mi otkupljujemo od naših kooperanata žutu malinu koju prerađujemo u vina i slatko. Tražimo kooperante i sa njima sarađujemo tokom celog procesa proizvodnje, redovno im šaljemo sms poruke šta i kada treba da primene u svojim zasadima i na raspolaganju smo im za svaki vid pomoći kako bi se edukovali u sopstvenoj proizvodnji – naglašava Radovanović.

On dodaje da bi prilikom sadnje ove sorte maline trebalo obezbediti pripremljeno zemljište , da se sadi na dubini od 10 centimetara, tako da se vrat korena ne potopi duboko u zemlju, već da bude blizu površine.

– Navodnjavanje maline obezbeđuje se sistemom „kap po kap“ koji se koristi i za prihranjivanje vodotopivim đubrivima, a u slučaju velikom suša preporuka je da se obezbedi sistem orošivača koji se koriste isključivo preko noći kada se biljke ohlade – dodaje Radovanović.

Ono što će proizvođače dodatno obradovati jeste da plod žute maline u Srbiji za sveže tržište dostiže cenu od 2,5 evra po kilogramu, a što se tiče otkupa za industriju, cena je uvek u rangu sa ostalim sortama maline koje se otkupljuju za industriju ili za oko 10 do 15 odsto veća, prenosi Rina.

Izvor: RINA


reklama