Voćari u Republici Srpskoj ponovo upozoreni da zaštite zasade od mraza

5

Tokom ove sedmice očekuje se jak mraz, pa je voćarima savetovano da se na vreme pripreme, s obzirom na to da se većina voćnih zasada nalazi u fazi početka ili punog cvetanja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da se, prema informacijama dobijenim od Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najjači mraz očekuje u sredu ujutro, 1. aprila, kada će temperatura vazduha biti između minus jedan i minus četiri stepena Celzijusova.

– Prema preporukama stručnjaka u zasadima koji nemaju antifrost-sisteme, niti frost bustere potrebno je zadimljavanje voćnjaka paljenjem bala slame, grana ili piljevine, a najbolje je paliti veći broj manjih vatri – pojašnjava se u saopštenju.

Korisna je i primjena progerbalina ili promalina u dozi od 1,2-2,4 l/ha u kombinaciji sa preparatima na bazi amonokiselina (na primer, biopleks, drin i slično) 24 časa pre najavljenog mraza ili najkasnije pet časova posle mraza.

– Ukoliko se tretman radi pre mraza, potrebno je povesti računa da se uradi u toplijem delu dana – navodi se u saopštenju.

Za više saveta poljoprivrednici mogu da posete internet stranicu Savetodavna Srpske (pssrs.net) ili prate objave na društvenim mrežama Ministarstva i Savetodavne Srpske.

Foto: Free Images


reklama