Za omasovljenje poljoprivredne proizvodnje u RS izdvojeno 2,2 miliona KM

5

U cilju ublažavanja negativnih posledica širenja virusa korona, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preusmerilo je 2,2 miliona KM kreditnih sredstava tekućeg IFAD Projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima da bi se podstaklo omasovljenje poljoprivredne proizvodnje.

Cilj donesene mere je uspostavljanje prehrambene bezbednosti širom Republike Srpske putem podele semenskih paketa za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava. MPŠV RS će finansirati ceo iznos paketa kako bi se podstakla proizvodnja što većih količina poljoprivrednih proizvoda za vlastite potrebe.

Paketi podrške sadrže đubrivo, semena i semenski materijal osnovnih povrtarskih kultura, što je dovoljno za zasnivanje proizvodnje na pola dunuma poljoprivrednog zemljišta. Merom podele besplatnih paketa u vrednosti od 252,00 KM planirano je da se obuhvati 9.000 malih poljoprivrednih gazdinstava.

Opštinske službe će u saradnji sa republičkom savetodavnom službom biti uključene u izbor korisnika i organizaciju same distribucije semenskih paketa.

Foto: Free Images


reklama