Zaposleni strepe od prodaje PKB-a

7

Radnici PKB korporacije ne raduju se prodaji kompanije već strahuju da se ne dogodi novi PKB Bečej koji je uništen za kratko vreme, kazao je predsednik Samostalnog sindikata PKB Milisav Đorđević.

Prema preporukama iz programa mera novog aranžmana „čuvarkuća“ koji je Srbija sklopila sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), PKB će biti prodat na tenderu koji je trebalo da bude raspisan do kraja ovog meseca, ali će, kako je nagovešteno predstavnicima sindikata u Ministarstvu privrede, „zbog obimne dokumentacije rok biti pomeren na 15. avgust“.

Đorđević je za agenciju Beta rekao da imanje PKB poslednjih meseci obilaze kineske i arapske delegacije.

– Sindikat je podržavao predlog stručnjaka koji su predlagali da se nađe strateški partner ili PKB pretvori u ogledno dobro i da ostane u državnom vlasništvu – rekao je Đorđević.

On je istakao da „državi nije stalo da sačuva tu poljoprivrednu korporaciju i nema razumevanja za predloge stručnjaka“.

– PKB će se prodavati kao imovina u koju spada oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, i drugu nepokretnu imovinu i mehanizaciju, a prema ranijim procenama vrednost firme je bila oko 300 miliona evra – kazao je Đorđević.

On je dodao da će se iz PKB korporacije izdvojiti i iz prodaje isključiti posebna firma, koja će preuzeti vlasništvo nad oko 5.000 hektara građevinskog zemljišta, nekoliko vodovoda koje je PKB izgradio, fudbalskim klubom i još nekom imovinom, kao i vođenje sudskih sporova kojih ima mnogo jer kompanija posluje 70 godina. On je istakao da su dugovi PKB-a, koji su krajem 2017. godine iznosili oko 80 miliona evra, posledica i nebrige države jer je vođena takva ekonomska politika koja je oštetila preduzeće za više od 30 miliona evra.

– Nismo dobijali premije za mleko, na premijama po grlu stoke izgubili smo preko 2,7 milijardi dinara, nije nam plaćeno više desetina hektara zemlje koje je država uzela za gradnju Ostružničkog mosta – ispričao je Đorđević.

On kaže i da bi ti dugovi mogli da se izmire prodajom građevinskog zemljišta u blizini Pupinovog mosta gde su „paprene cene“ i da se tako sačuva PKB „kao poljoprivredni dragulj Srbije koji uz strateškog partnera može da donosi veliki profit“.

Foto: PKB, Pixabay


reklama