Zbog problema sa logistikom, došlo do porasta cene pšenice

5

Posle prošlonedeljnog pada cena na domaćem tržištu i nastale situacije usled širenja korona virusa, u nedelji za nama došlo je do rasta cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Na stranim tržištima, finansijske inekcije centralnih banka dale su rezultate bar kratkoročno, da se finansijska i robna tržišta pomere u pozitivnom smeru.

Ukupno je preko Produktne berze prometovano 2.800 tona robe, finanasijske vrednosti 68.073.500,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, količinski promet je smanjen za 46,41%, a finansijski 28,63%.

Na domaćem tržištu pšenice usled povećane potražnje mlinara, mera vlade o ponovnom odobrenju izvoza brašna kao i problema oko snabdevanja, došlo je do rasta cena. Pšenicom se trgovalo početkom nedelje po 19,00 dinara po kilogramu, da bi krajem nedelje cena dostigla nivo 20,00 dinara po kilogramu. Ponderisana cena je iznosila 19,57 dinara po kilogramu, što pretstavlja rast od 3,57%.

Usled povećanje potražnje izvoznika sa isporukom maj 2020. godine, došlo do rasta cena kukuruza na domoćem tržištu. Kukuruzom se trgovalo sa kluzulom „fco-luka“ po cenama od 15,60 dinara po kilogramu.

Sojom se trgovalo tokom nedelje po jedinstvenoj ceni od 39,30 dinara po kilogramu. Krajem nedelje, slaba ponuda soje zrna ukazuje na potencijalni rast cena, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Na Berzi u Čikagu, u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, u periodu od 20. do 26. marta, pšenica je poskupela 6,36%, a kukuruz za 0,93%. Na kretanje cene pšenice uticali su problemi sa logistikom koji otežavaju snabdevanje mlinova. Na cenu kukuruza tražnja za stočnom hranom neutralisala je negativne efekte etanolskog sektora. U odnosu na prošlonedeljne podatke poskupele su i soja za 4,39% i sojina sačma čija je cena bila veća za 2,57%.

Na kretanje cene soje uticale su ponovne kupovine od strane Kine, uz logističke probleme u južnoameričkim lukama.

U Parizu, u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 2,25%, a kukuruz je poskupeo 0,15%. Do poskupljenja pšenice došlo je zbog problema sa logistikom koji otežavaju snabdevanje mlinova.

Foto: Free Images


reklama