Zlata vredan staparski ćilim

58

Tkačka kolonija u Staparu po sedmi put okupila je najbolje tkalje iz Stapara, Sombora, Odžaka, Inđije, Loznice, Pančeva, Sremske Mitrovice, Velikog Gradišta, Bele Palanke i jednog tkača iz Sokobanje, kao i osnovce iz Stapara koji učestvuju u čuvanju nasleđa ovog mesta.

Tkačka kolonija nastala je sa ciljem da se tradicija i veština tkanja i prenese novim naraštajima, a svi učesnici imali su priliku da se upoznaju ili usavrše u izradi čuvenog motiva staparskog ćilima – staparske ruže.

Sedmu tkačku koloniju posetili su ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, NJ.E. ambasador Slovenije Damjan Bergant, NJ.E. ambasador Albanije Ilir Bocka, zamenica direktora UNHCR-a Stefani Kraus, kao i brojni drugi gosti.

– Staparski ćilim je jedan dragulj naše tradicije i koji po pitanju ćilima predstavlja najbolje što mi imamo, kada govorimo o tkanju i što možemo da ponudimo kao deo naše kulturne tradicije, kojom ne da treba da se ponosimo, nego treba i da je prenosimo mlađim generacijama i posebno ćemo kao resorno Ministarstvo podržati sve inicijative koje se odnose na očuvanje ove tradicije i na njeno dalje promovisanje – istakla je ministarka Matić.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković rekao je da je za očuvanje tradicije staparskog ćilima važno što je postao deo protokolarnih poklona, kako Grada Sombora, tako i pokrajinskih i republičkih zvaničnika, a da je pored revitalizacije kulturnog nasleđa, cilj bio i da se osnaže žene.

– Osnovni cilj kolonije je bio da se staparski ćilim sačuva od zaborava, a drugi cilj je bio da dođe do osnaživanja žena i da žene u ruralnim područjima imaju ekonomsku dobit, ali svakako ono što je najbitnije je da znaju da iza njih stoje i Grad i Pokrajina i ministarstva koja podržavaju njihov rad – poručio je gradonačelnik Sombora.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević naglasio je da će Pokrajinska vlada nastaviti da podržava žensko preduzetništvo i očuvanje starih zanata.

– Izlagači koje smo imali priliku da vidimo korisnici su sredstava i mi ćemo nastaviti tu podršku i naravno da će u okviru paviljona koji planira Pokrajinska vlada na svetskoj izložbi ekspo biti upravo staparski ćilim i sve ono što čini Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu karakterističnom i što želimo da predstavimo celom svetu – kazao je Ivanišević.

Organizator sedme tkačke kolonije u Staparu je “Etno mreža“ u saradnji sa NALED-om, uz podršku Grada Sombora, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Predsednica “Etno mreže“ Violeta Jovanović najavila je naredne korake u promociji tradicionalnih rukotvorina i proizvoda, gde se radi na pripremi izložbenog prostora u Beogradu, kao i prodajnog punkta na beogradskom aerodromu.

Foto: Grad Sombor


reklama